Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Ο δεκάλογος του φετινού Champions League


Το Τσάμπιονς Λιγκ, η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, από την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου και έως τον Μάιο του 2013 θα κρατήσει σε εγρήγορση το ενδιαφέρον εκατομμυρίων φιλάθλων σε όλο τον κόσμο. Το καλύτερο προιόν της ΟΥΕΦΑ, δικαίως κάθε χρόνο τέτοια εποχή συγκεντρώνει πάνω του τα βλέμματα όλων των ανθρώπων και φυσικά οι ομάδες χαίρονται βλέποντας τα ταμεία τους να γεμίζουν από λεφτά.

Το «statesmen.gr” θα παρουσιάσει τα 10 πράγματα που θα πρέπει να προσεχθούν ιδιαιτέρως στη μεγάλη αυτή πορεία του Τσάμπιονς Λίγκ έως τον τελικό του Γουέμπλει..
1. Η Τσέλσι  θα προσπαθήσει να διατηρήσει τον τίτλο της
Εως τώρα στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, τουλάχιστον στην μετεξέλιξή του από κύπελλο Πρωταθλητριών σε Τσάμπιονς Λιγκ, η κάτοχος του τίτλου δεν έχει καταφέρει να υπερασπισθεί επάξια τον τίτλο της. Βεβαίως ο Ρόμπαν Αμπραμόβιτς φέτος έχει δαπανήσει ουκ ολίγα εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να ενισχύσει την ομάδα του. Πήρε Αζάρ, Οσκάρ , Μαρίν, Αθπιλικουέτα, Μόουζες και Πιαζόν (από φέτος έχει δικαίωμα να παίζει στην επαγγελματική ομάδα, γιατί ήταν ανήλικος πριν).
2) Η «νέα»  Παρί Σεν Ζερμέν
Η Παρί Σεν Ζερμέν στο ξεκίνημα του νέου γαλλικού πρωταθλήματος έχει καταφέρει να επικρατήσει μόνο στα δύο από τα πέντε της παιχνίδια. Οι Αραβες επενδυτές της και φέτος έβαλαν βαθιά το «χέρι στην τσέπη», προκειμένου να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τον Ιταλό προπονητή τους, Κάρλο Αντσελότι στο δύσκολο έργο του για διάκριση σε κάθε ταμπλώ. Απέκτησε Τιάγκο Σίλβα, Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς , Εσεκιέλ Λαβέτσι, Φαν ντερ Βίλ , Μάρκο Βεράτι και Λούκας Μόουρα (ο τελευταίος θα κάνει την εμφάνισή του από τον Ιανουάριο και μετά..) . Τώρα τον λόγο έχει ο Αντσελότι να παρουσιάσει ένα αξιόμαχο και δυνατό σύνολο, κάτι φυσικά που δεν είναι και ιδιαίτερα εύκολο.
3) Ο Ζοσέ Μουρίνιο σε κίνδυνο!!!
Εως τώρα μόνο ο Βρεταννός, έχει καταφέρει να κατακτήσει τρεις φορές το Τσάμπιονς Λιγκ αλλά με την ίδια ομάδα. Ο Πορτογάλος, , Ζοσέ Μουρίνιο έχει έναν άλλο ξεχωριστό στόχο:Να γίνει ο πρώτος στην ιστορία της διοργάνωσης που θα το έχει πετύχει με τρεις διαφορετικές ομάδες. Ηδη τοχει καταφέρει με δύο (Πόρτο, Ιντερ) και τώρα θέλει με την Τρίτη την Ρεάλ. Ωστόσο το κλίμα που επικρατεί στην Μαδρίτη δεν είναι και πολύ ευχάριστο για τον Ζοσέ, αφου η Ρεάλ πάει άσχημα στο πρωτάθλημα και τα αποδυτήρια δεν είναι αρκετά οικεία προς αυτόν τελευταίως..
Τώρα λοιπόν ή θα μπορέσει να πετύχει τον υψηλότατο στόχο του ή δύσκολα θα παραμείνει κι άλλη σαιζόν στην Ισπανική πρωτεύουσα..
4) Δεύτερη ευκαιρία για τον Κλόπ
Ο γερμανός, Γιούργκεν Κλόπ έχει καταφέρει και εντυπωσιάσει τους πάντες στην πατρίδα του, οδηγώντας δύο συνεχόμενες φορές την ομάδα του την Μπορούσια Ντόρτμουντ στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.Ωστόσο στο Τσάμπιονς Λιγκ πέρυσι δεν τα κατάφερε και η Ντόρτμουντ αποχώρησε νωρίς- νωρίς από την διοργάνωση – σ αυτό βοήθησε και ο Ολυμπιακός- και φέτος θέλει να πάρει τη ρεβάνς και να πραγματοποιήσει μία αξιοπρεπή πορεία. Η Ντόρτμουντ πούλησε τον διεθνή Ιάπωνα μεσοεπιθετικό, Σίζνι Καγκάουα στην Μάν. Γιουνάιτεντ και με τα χρήματα που πήρε-αφου κράτησε μερικά- τα έδωσε και απέκτησε τον διεθνή γερμανό μεσοεπιθετικό, Μάρκο Ρόις που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που διαθέτει σήμερα το γερμανικό ποδόσφαιρο.
5) Η έκπληξη Νόρτζελαντ
Η “Μπαρσελόνα της Δανίας” όπως αποκαλείται στην χώρα της, η Νόρτζελαντ, έχει καταφέρει να παρουσιάσει ένα μοντέλο που φέρνει κάτι από την σπουδαία ισπανική ομάδα. Οι περισσότεροι από τους παίκτες της προέρχονται από τα «σπλάχνα της»,ενώ πραγματοποιεί ντεμπούτο στο Τσάμπιονς Λιγκ..Τώρα το αν θα γίνει ο «νέος ΑΠΟΕΛ» ή όχι αυτό θα φανεί συντόμως.
6)  Υποσχέσεις από την Ανατολική Ευρώπη
Ο Ερυθρός Αστέρας που κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ το 1991 είναι στα.αζήτητα πλέον. Τώρα η δύναμη έχει μετατοπισθεί πιο ανατολικά κι αναφερόμαστε στην Ρωσία. Τον «γίγαντα «της Ευρώπης. Υπάρχει η ισχυρή και βαθύπλουτη, Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης που καθοδηγείται από τον πανέξυπνο ιταλό τεχνικό, Λουτσιάνο Σπαλέτι που έστω και στο «παρά ένα» έπεισε την διοίκηση του και προχώρησε στην απόκτηση του βραζιλιάνου φορ της Πόρτο, Χούλκ και του διεθνούς βέλγου χαφ της Μπενφίκα, Αξελ Βίτσελ, δύο ποδοσφαιριστών που περιμένει πάρα πολλά.
Επειτα στην γειτονική, Ουκρανία υπάρχει οι δύο αρκετά  φιλόδοξες ομάδες, η Σαχτάρ Ντονέτσκ του Ρινάτ Αχμέτοφ και η Ντινάμο Κιέβου των αδελφών Σούρκις.Και οι δυό τους στοχεύουν να φθάσουν όσο πιο ψηλά γίνεται στη διοργάνωση..
7) Η  Άρσεναλ τώρα θέλει το κάτι παραπάνω..
Στην αρχή της σαιζόν οι πιο πολλοί από τους οπαδούς της τα είχαν με τον αλσατό προπονητή της, Αρσεν Βενγκέρ που πούλησε στην Μάν. Γιουνάιτεντ τον γκολτζή, Ολλανδό φορ, Ρόμπιν Φαν Πέρσι. Με την πάροδο των ημερών όμως και τον εγκλιματισμό στη νέα τους ομάδα των Σάντι Καθόρλα, και Λούκας Ποντόλσκι τα πνεύματα έχουν κωπάσει,ενώ  λίαν συντόμως αναμένεται και η έκρηξη του άλλου μετεγγραφικού αποκτήματος του καλοκαιριού, του διεθνούς γάλλου φορ, Ολιβιέ Ζιρού (πρώτος σκόρερ πέρυσι με τη φανέλλα της Μονπελιέ στη Γαλλία).
Η Άρσεναλ έως τώρα πάει καλά στους ομίλους αλλά χάνει αρκετή από τη δύναμή της στα ματς των νοκ-άουτ φάσεων.8)Μπαρσελόνα
Η Μπαρσελόνα είναι Μπαρσελόνα αλλά φέτος τα «ηνία της» δεν κρατά ο Πεπ Γκουαρντιόλα αλλά ο μέχρι πρότινος συνεργάτης του, Τίτο Βιλανόβα κι εδώ είναι το μεγάλο ερώτημα. Θα μπορέσει ο Βιλανόβα να οδηγήσει την ομάδα της Καταλωνίας σε ανάλογες επιτυχίες όπως ο προκάτοχός του ή θα δημιουργηθεί πρόβλημα. Πάντως ο «κορμός» είναι ο ίδιος και τα «αφεντικά» στον αγωνιστικό χώροι οι ίδιοι: Μέσι,Τσάβι, Ινιέστα.
9) Ιταλικές  δυσχέρειες
Ο αποκλεισμός της Ουντινέζε από την Πορτογαλική, Μπράγα και μάλιστα μέσα στο «Φρίουλι»άφησε την Ιταλία με δύο εκπροσώπους στο Τσάμπιονς Λιγκ. Την πρωταθλήτρια Γιουβέντους και την έμπειρη Μίλαν.Ωστόσο και οι δύο αυτές αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα. Η μεν πρώτη δεν θα έχει για όλη την σαιζόν στον πάγκο της, τον προπονητή της, Αντόνιο Κόντε που είναι τιμωρημένος από την ΦΙΦΑ οπότε τον .ρόλο του θα παίξει ο Μάσιμο Καρέρα.Η Μίλαν από την άλλη ξεφορτώθηκε όλα τα μεγάλα της συμβόλαια και τους σπουδαίους ποδοσφαιριστές (Ιμπραχίμοβιτς, Τιάγκο Σίλβα) και κανείς δε γνωρίζει τι μπορεί να πετύχει με μία νεανική και άπειρη ομάδα..
10) Η «σταυροφορία  ενός ιππότη»
Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον θα οδηγήσει για 18η φορά την Μάν. Γιουνάιτεντ στο Τσάμπιονς Λιγκ με στόχο πριν αποφασίσει να συνταξιοδοτηθεί να κατακτήσει μαζί της το μεγαλύτερο έπαθλο σε συλλογικό επίπεδο. Πήρε τον σπουδαίο φορ, Ρόμπιν Φαν Πέρσι και αν μπορέσει να συνεργασθεί με τον Γουέιν Ρούνει τότε έχει τα φόντα για μεγάλα πράγματα..
O Mάνος Σταραμόπουλος ειναι δημοσιογράφος – αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου