Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Συνάντηση Βαρβιτσιώτη με την κύπρια υπουργό Εξωτερικών


Συνάντηση σε πολύ καλό κλίμα με την Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου πραγματοποίησε σήμερα το πρωί o Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.


Καλωσορίζοντας την κα Ερατώ Κοζάκου – Μαρκουλλή,  η οποία βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, ο κος Βαρβιτσιώτης εξήρε τη σύνεση και τη σοβαρότητα που επιδεικνύει η Κυπριακή Δημοκρατία στην άσκηση της εξωτερικής της πολιτικής. «Είναι μία χώρα που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, καθώς γύρω της συμβαίνουν μεγάλες ανακατατάξεις, ωστόσο η ίδια παραμένει σε κατάσταση ηρεμίας και σταθερότητας, παρά τις πολυποίκιλτες προκλήσεις που αντιμετωπίζει από το γειτονικό της περιβάλλον», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, αναπτύσσοντας μια σειρά κρίσιμων σημείων που διαχειρίστηκε με επιτυχία η Κύπρος, όπως το ζήτημα της ενεργειακής πολιτικής, με την ανακήρυξη και εκμετάλλευση της ΑΟΖ, τόνισε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανακήρυξη της ΑΟΖ και ταυτόχρονα η εκμετάλλευση των ενεργειακών της αποθεμάτων συνιστά τεράστια ενεργειακή και πολιτική επιτυχία , ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και μια δικλείδα ανάπτυξης και ευημερίας για το μέλλον του Κυπριακού λαού. Η Ελλάδα έχει να μάθει από την Κυπριακή Δημοκρατία στο θέμα αυτό. »

Στη συνέχεια ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε και στην «παρόμοια με εκείνη που πλήττει την Ελλάδα» οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Κυπριακή Δημοκρατία: «Αισθανόμαστε την ανάγκη για μια πιο στενή συνεργασία απέναντι στην οικονομική κρίση. Οφείλουμε να δουλέψουμε μέσα στα πλαίσια της Ε.Ε για να αντιμετωπιστεί η κρίση  με κανόνες όχι μόνο οικονομικής, αλλά και βιοπολιτικής σταθερότητας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Μίλησε επίσης με εγκωμιαστικά λόγια για τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά της η Κύπρος κατά την περίοδο προεδρίας της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το τρέχον εξάμηνο, αποδεικνύοντας ότι παράλληλα με την υπεύθυνη άσκηση του θεσμικού της ρόλου, μπορεί και να σημειώνει συμβιβασμούς σε κρίσιμα πολιτικά θέματα.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κος Βαρβιτσιώτης έθεσε εκ νέου την άποψη ότι η Ε.Ε δεν έχει αρθρώσει ακόμη ουσιαστικό και πειστικό ρόλο για τα γεγονότα στη Συρία, σημειώνοντας ότι «Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν τα τελευταία σύνορα της Ευρώπης προς το νότο και την Ανατολή και η οποιαδήποτε αδυναμία τους μπορεί να επιφέρει δραματικές αλλαγές στο εγγενές περιβάλλον».
Από την πλευρά της η Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου κ. Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, αφού ευχαρίστησε τον κύριο Βαρβιτσιώτη για τη συνεργασία τους, σημείωσε ότι η Κύπρος ανέλαβε την Προεδρία σε μία από τις πιο κρίσιμες φάσεις που διέρχεται η Ευρώπη σήμερα, όσον αφορά την οικονομική κρίση. Παράλληλα προσέθεσε ότι την Παρασκευή συνέρχεται το άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών και το Eurogroup για να συζητήσει και να πάρει αποφάσεις σε πολύ σοβαρά θέματα, τα οποία σχετίζονται και με την Ελλάδα και με την Κύπρο, καθώς και με όλες τις χώρες ιδιαίτερα της Νοτίου Ευρώπης, που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση.
Τέλος επεσήμανε τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, θέτοντας ως υψίστης σημασίας αυτήν της ανάπτυξης στενότερων σχέσεων με τις χώρες της Νότιας Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής , ώστε η Κύπρος να αποτελέσει γέφυρα συνεργασίας και ειρήνης με τις συγκεκριμένες χώρες.  «Θέλουμε να αποτελέσουμε αυτή τη γέφυρα και η Κυπριακή Προεδρία μας παρέχει αυτή τη δυνατότητα», κατέληξε χαρακτηριστικά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου