Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Τα σκυλιά μας καταλαβαίνουν καλύτερα

Οι λάτρεις των σκύλων το ξέρουν από καιρό. Τώρα όμως και οιεπιστήμονες επιβεβαιώνουν την άποψη ότι τα σκυλιά συμπάσχουν μαζί μας όταν είμαστε στενοχωρημένοι. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Animal Cognition οι σκύλοι ανταποκρίνονται στα συναισθήματα του ανθρώπου περισσότερο από κάθε άλλο ζωικό είδος… ανάμεσα σε αυτά και τους ανθρώπους!


Οι σκύλοι το διαισθάνονται όταν κάποιος βρίσκεται σε σύγχυση και σπεύδουν για να τον παρηγορήσουν, ανεξάρτητα από την προσδοκία οποιουδήποτε είδους ανταμοιβής.

Σύμφωνα με την έρευνα του πανεπιστημίου Goldsmiths τα σκυλιά χώνουν τη μύτη τους και γλείφουν τους ανθρώπους όταν διαισθάνονται ότι είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και συμπεριφέρονται με τρόπο υποτακτικό για να δείξουν έτσι τη συμπόνια τους και ότι διατίθενται να προσφέρουν παρηγοριά.

Η Dr Deborah Custance και Jennifer Mayer από το τμήμα Ψυχολογίας του ίδιου πανεπιστημίου ανέπτυξαν ένα τεστ για να εξετάσουν κατά πόσο τα κατοικίδια σκυλιά μπορούσαν να ανταποκριθούν στις συναισθηματικές καταστάσεις που μπορεί να βρεθεί ένας άνθρωπος.

Στο πείραμα συμμετείχαν 18 κατοικίδια σκυλιά διαφορετικών ηλικιών και από διαφορετικές ράτσες. Οι ερευνητές ζήτησαν από τους ιδιοκτήτες τους ή από αγνώστους να προσποιηθούν ότι κλαίνε, ότι σιγοτραγουδούν με περίεργο τρόπο ή ότι κάνουν μια συζήτηση.

Τα περισσότερα σκυλιά κοίταξαν προς το μέρος και στη συνέχεια πλησίασαν και ακούμπησαν εκείνους που έκλαιγαν, ενώ κανένα δεν πλησίασε εκείνους που έκαναν συζήτηση.


Πηγή: newsbeast.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου