Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

"Φορολογική αμνηστία" σε όσους δηλώσουν τα "κρυφά"

Το Υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζει σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο, όλοι όσοι σπεύσουν να δηλώσουν παράνομα αποκτηθέντα περιουσιακά στοιχεία θα φορολογηθούν με ένα 5% ή 10% επί της αξίας αυτών των περιουσιών, αλλά παράλληλα θα...

νομιμοποιήσουν ότι έχει αποκτηθεί με μη νόμιμο τρόπο. «Φορολογική αμνηστία», η απλά μια δεύτερη ευκαιρία θέλει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών σε όσους φορολογούμενους απέκρυψαν εισοδήματα μεγάλου ύψους, σε όσους έχουν κρυφές καταθέσεις στο εξωτερικό τα οποία δεν δήλωσαν στην Εφορία, ακόμη σε όσους ακίνητα, μετοχές, ομόλογα, χρυσό και άλλα περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας, τα οποία για κάποιο λόγο δεν τα έχουν δηλώσει στην εφορία και δεν έχουν φορολογηθεί για αυτά.


Εξαιρούνται περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Βέβαια, όσοι δεν συμμορφωθούν ούτε αυτή τη φορά, θα τους επιβληθούν πρόστιμα, κυρώσεις και κατάσχεση των αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων (καταθέσεων και ακινήτων).

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρώτο νομοσχέδιο της φορολογικής μεταρρύθμισης το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου θα περιλαμβάνει ειδική νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα δίνεται μια τελευταία ευκαιρία στους φορολογουμένους να συμβιβαστούν με τις φορολογικές αρχές και να αποκαλύψουν «μαύρα» εισοδήματα και κινητή και ακίνητη περιουσία που έχουν αποκρύψει από το κράτος.

Η εν λόγω ρύθμιση θα πρέπει να πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα και αφού εγκριθεί, θα προωθηθεί πριν την εφαρμογή του περιουσιολογίου, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2013.

Με το περιουσιολόγιο, όλοι οι φορολογούμενοι θα υποχρεωθούν μαζί με τη φορολογική δήλωση να συμπληρώσουν ένα ειδικό έντυπο, στο οποίο θα καταγράφεται η κινητή και ακίνητη περιουσία τους, ακόμη και οι τραπεζικές καταθέσεις και θα αποτελεί τη βάση ελέγχου για το «πόθεν έσχες».

Το σχέδιο της ρύθμισης που προωθούν στο Υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τα εξής:

1. Την επιβολή ενός φόρου με συντελεστή 5% - 10% στα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία που θα δηλωθούν. «Με την επιβολή ενός μικρού φόρου θα πείσουμε όσους δεν δήλωσαν έσοδα που αποδεικνύονται από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, να τα δηλώσουν τώρα», σημειώνει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

2. Όσοι υπαχθούν στη ρύθμιση θα κληθούν μέχρι το τέλος του έτους να δηλώσουν καταθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό, μετοχές, ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, χρυσό, κοσμήματα μεγάλης αξίας, έργα τέχνης, δηλαδή περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν με εισοδήματα τα οποία δεν δικαιολογούνται από αυτά που είχαν δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις προηγούμενων ετών.

3. Η νομοθετική ρύθμιση που σχεδιάζεται δεν θα περιλαμβάνει τις περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, ενώ δεν θα αφορά τους πολιτικούς, καθώς και πρόσωπα που άσκησαν δημόσια εξουσία από θέσεις ευθύνης.

4. Οι φορολογούμενοι που θα αρνηθούν να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση θα βρεθούν αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα προχωρήσει σε εκτεταμένες διασταυρώσεις φορολογικών στοιχειών.

Στις περιπτώσεις που διαπιστωθούν ότι υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ πραγματικών εισοδημάτων και συνολικής περιουσίας του φορολογουμένου, η εφορία θα επιβάλει αυστηρά πρόστιμα και κυρώσεις και ταυτόχρονα θα προχωρεί στην κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων (καταθέσεων, ακινήτων, κινητών περιουσιακών στοιχείων).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου