Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Κατά 5 μονάδες μειώνονται οι εργοδοτικές εισφορές

Νομοθετική παρέμβαση στον τρόπο με τον οποίο θα διαμορφώνεται πλέον ο κατώτατος μισθός αναμένεται να παρουσιάσει στους επικεφαλής της τρόικας ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Νομοθετική παρέμβαση στον τρόπο με τον οποίο θα διαμορφώνεται πλέον ο κατώτατος μισθόςαναμένεται να παρουσιάσει στους επικεφαλής της τρόικας ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η εργοδοτικές εισφορές θα μειωθούν κατά επιπλέον 3,9%, ούτως ώστε η συνολική μείωση να φθάσει το 5%.

Τα νέα μέτρα μείωσης του μη μισθολογικού κόστους θα παρουσιαστούν στους ελεγκτές σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν μέτρα όπως μειώσεις αποζημιώσεων απόλυσης, νέο ωράριο εργασίας, εξαήμερη εβδομάδα απασχόληση και γενικότερες τροποποιήσεις στις εργασιακές σχέσεις.

Η νέα ρύθμισξ έχει τεθεί στον διάλογο της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους παραγωγικούς φορείς, προκαλώντας μέχρι στιγμής σειρά αντιδράσεων. Συγκεκριμένα, η ΓΣΕΕ επισημαίνει πως δεν συζητά οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού με τον πρόεδρος της οργάνωσης κ. Ι. Παναγόπουλο να σημειώνει ότι «το ζήτημα αυτό αφορά τους εργοδότες και τους εργαζομένους και το πεδίο της συλλογικής αυτονομίας».

Σε χθεσινή της ανακοίνωση η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας προαναγγέλλει νομοθετικές παρεμβάσεις κατ΄ επιταγή των μνημονιακών εντολών, ευθέως αντισυνταγματικές και αντικοινωνικές όπως η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, αλλά και της εργοδοτικής εισφοράς υπέρ ΟΕΚ-ΟΕΕ. «Αυτές οι πολιτικές είναι πραξικοπηματικές, άδικες και αναποτελεσματικές», σημειώνει.

Υπερ των συλλογικών διαπραγματεύσεων τάσσονται και οι εργοδοτικοί φορείς, οι οποίοι ζητούν να επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα προ της κρίσης επίπεδα. Ειδικότερα, η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει να επανέλθει στα 710 ευρώ, ενώ ο ΣΕΒ ζητά να υπάρξουν παρεμβάσεις στις λεγόμενες «ευγενείς» συμβάσεις και όχι στα κατώτατα όρια των αμοιβών. Σημειώνεται ότι ο κατώτατος μισθός μειώθηκε τον Φεβρουάριο κατά 22% από τα 751 ευρώ στα 586 ευρώ.
Πηγή:Voria

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου