Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

Οι προειδοποιήσεις του Στρος Καν στον Γ. Παπανδρέου

Στοιχεία για το παρασκήνιο που οδήγησε την Ελλάδα στη βοήθεια του μηχανισμού στήριξης φέρνουν στο φως της δημοσιότητας τα «Επίκαιρα». 

Σύμφωνα με παράγοντες που γνωρίζουν τα όσα εξελίχθηκαν παρασκηνιακά, ήδη από το Νοέμβριο του 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου βρισκόταν σε μυστικές συζητήσεις με το ΔΝΤ για την προσφυγή της χώρας σε δανεισμό.

 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του περιοδικού, επί μήνες μετά ο τότε πρωθυπουργός όχι μόνο διέψευδε τα περί συζητήσεων με το Ταμείο, αλλά υπογράμμιζε πόσο καταστροφικές είναι οι πολιτικές του. το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι ο επικεφαλής του ΔΝΤ εκείνη την εποχή, Ντομινίκ Στρος-Καν, είχε ενημερώσει τον Γιώργο Παπανδρέου ότι ένα πρόγραμμα όπως αυτό που εφάρμοζε το Ταμείο αλλού στην Ελλάδα «δεν θα έβγαινε» και πως η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να προχωρήσει άμεσα σε συνεννοήσεις για αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους της.

Ο Στρος Καν επικαλέστηκε μελέτες των υπηρεσιών του, σύμφωνα με τις οποίες το πρόγραμμα θα οδηγούσε την ελληνική οικονομία σε αδιέξοδο και σε χειρότερη κατάσταση. 

Ο πρώην επικεφαλής του Ταμείου επέμενε να πιέζει την Άνγκελα Μέρκελ και μετά την προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό, όταν πλέον, έπειτα από μήνες εφαρμογής του προγράμματος- σχεδόν επί ένα χρόνο-, είχε καταστεί σαφές ότι το χρέος όχι μόνο δεν καθίστατο βιώσιμο, αλλά αυξανόταν. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι απορριπτική στάση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, εκτός από τον Τρισέ στην ΕΚΤ, τηρούσε και ο τότε αντιπρόεδρός της, Λουκάς Παπαδήμος, παρότι είναι αδύνατο να μη γνώριζε την εκτίμηση του ΔΝΤ ότι το πρόγραμμα «δεν βγαίνει» χωρίς «κούρεμα». 

Η ευθύνη βέβαια, όπως αναφέρει το περιοδικό, βάραινε τους Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου, οι οποίοι είχαν συνεχή ενημέρωση για το αδιέξοδο του προγράμματος όχι μόνο από τον Στρος-Καν, αλλά και από τον τότε εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτη Ρουμελιώτη.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ είχε επιπλέον επισημάνει στον Γιώργο Παπανδρέου ότι το επιτόκιο δανεισμού από την Ευρωζώνη ήταν απαγορευτικό και επιβάρυνε ακόμη περισσότερο ένα πρόγραμμα που ούτως ή άλλως ήταν προβληματικό.

Η εκτίμηση των ανθρώπων που έχουν εικόνα από τις διαπραγματεύσεις εκείνης της εποχής, όπως αναφέρει το δημοσίευμα είναι ότι αν η Ελλάδα δήλωνε πως αυτό το πρόγραμμα δεν είναι δυνατό να εφαρμοστεί και αρνούνταν να το δεχτεί, οι Ευρωπαίοι δεν θα την άφηναν να χρεοκοπήσει, διότι δεν είχαν προλάβει να «φτιάξουν άμυνες» έναντι μιας ελληνικής κατάρρευσης. 

Το ΔΝΤ, λένε αρμόδιες πηγές, παρότι είχε διαγνώσει την αποτυχία του Μνημονίου, αναγκάστηκε να συνεχίσει την εμπλοκή του στο πρόγραμμα και να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση έως και πρόσφατα, προκειμένου να αποφευχθεί παγκόσμια κρίση και διότι ακολούθησε η αποσταθεροποίηση της Ισπανίας και της Ιταλίας. 

Η μία εκδοχή, σύμφωνα με παράγοντες που έχουν γνώση των σεναρίων που συζητούνται, είναι να υπάρξει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και ενδεχομένως ταυτόχρονα έξοδος της χώρας από το ευρώ. 

Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρουν τα «Επίκαιρα», ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΔΝΤ επιβεβαιώθηκε η αποτυχία του ελληνικού προγράμματος και για το λόγο αυτό κρίθηκε αναγκαίο οι χώρες να εκπονήσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης ενόψει πιθανής ελληνικής χρεοκοπίας και εξόδου από την Ευρωζώνη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου