Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

«Συστήνεται ομάδα εργασίας για την επιστροφή στη δραχμή»


Ομάδα εργασίας υπό τον υφυπουργό Οικονομικών έχει συσταθεί στη Γερμανία και μελετά τις πιθανές οικονομικές συνέπειες μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, όπως μεταδίδει το Reuters, το οποίο επικαλείται δημοσίευμα των FT Deutschland, την ώρα που η Άνγκελα Μέρκελ ετοιμάζεται να συναντήσει τον έλληνα πρωθυπουργό.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πηγές προσκείμενες στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ανέφεραν ότι η απόφαση να συσταθεί ομάδα εργασίας καταδεικνύει πως η Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θέλουν να είναι προετοιμασμένοι για ένα πιθανό «αρνητικό σενάριο».


Η καγκελάριος Μέρκελ δηλώνει ότι επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, παρά τον εκνευρισμό της Γερμανίας λόγω των επανειληιμμένων αποτυχιών της Αθήνας να ανταποκριθεί στους στόχους που έχουν τεθεί για μεταρρυθμίσεις, στο πλαίσιο των πακέτων διάσωσης της χώρας, σχολιάζει το Reuters. 

«Οι συνάδελφοι κάνουν υπολογισμούς, σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις (ενός Grexit), και εξετάζουν πως μπορεί να αποφευχθεί το φαινόμενο του ντόμινο στα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης», ανέφεραν οι πηγές στο πρακτορείο.

Την ομάδα εργασίας συνιστούν πάνω από 10 αξιωματούχοι, που προέρχονται από διάφορα τμήματα του υπουργείου Οικονομικών, ενώ επικεφαλής της είναι ο υφυπουργός υπουργός Οικονομικών, Thomas Steffen.


Επιπλέον, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών που ρωτήθηκε για το θέμα, δήλωσε στην εφημερίδα ότι η κυβέρνηση πρέπει να είναι προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια, συμπεριλαμβανομένων και των «απίθανων σεναρίων». 

Πάντως, πριν από λίγο το γερμανικό υπουργείο σχολίασε για το δημοσίευμα ότι αυτή η ομάδα εργασίας «δεν είναι κάτι καινούριο, ούτε ασυνήθιστο».

N.M.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου