Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

«Στον αέρα» χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι

Στη ζώνη υψηλού κινδύνου βρίσκονται χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι με την επαναφορά του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας, με αυτούς στους υπό κατάργηση ή συγχώνευση φορείς και οργανισμούς να βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση.


Η μνημονιακή υποχρέωση προβλέπει 15.000 λιγότερους δημοσίους υπαλλήλους εντός του έτους και 150.000 έως το 2015. Οι αρχικές εκτιμήσεις για το προσωπικό των υπό συγχώνεση ή κατάργηση φορέων ήταν ότι θα μεταταγεί σε άλλες υπηρεσίες, όπου εντοπίζονται κενά, όμως, με τα νέα δεδομένα, είναι πιθανό, όσοι κριθούν ως πλεονάζοντες, να περάσουν στην εφεδρεία.

Ακολουθούν οι απασχολούμενοι σε οργανικές μονάδες των υπουργείων που θα κριθούν ως μη απαραίτητες στο πλαίσιο της αξιολόγησης η οποία έχει ήδη ξεκινήσει σε ορισμένες δομές. Από τη διαδικασία αυτή μπορεί επίσης να προκύψει αριθμός πλεονάζοντος προσωπικού, το οποίο θα υπαχθεί στο μέτρο.

Οι φορείς, σύμφωνα με τα «Νέα» θα επιλεγούν έως το τέλος Αυγούστου και θα προχωρήσει η συγχώνευση ή η κατάργησή τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η αρχική αισιοδοξία του κυβερνητικού επιτελείου για κάλυψη του αριθμού αυτού μέσω συνταξιοδοτήσεων και της απαρέγκλιτης τήρησης του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, έχει υποχωρήσει καθώς η τρόικα φέρεται να εξέφρασε διαφωνίες σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού. Σχετικά με τα κριτήρια, δεν έχει υπάρξει ακόμα κάποια εξέλιξη, αφού το θέμα ήταν εκτός ατζέντας.

Σύμφωνα με το «Έθνος», πάντως, η εργασιακή εφεδρεία, με στόχο την κάλυψη της τρύπας των 4 δισ., θα είναι διευρυμένη από το 2013 και προβλέπει την τη μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο κατά τουλάχιστον 70.000 μέχρι το 2015.

Συγκεκριμένα, θα τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία περίπου 45.000 εργαζόμενοι στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα από την 1-1-2013 μέχρι το 2015 και την ίδια ώρα δεν θα ανανεωθούν συμβάσεις 25.000 συμβασιούχων.

Για τους συμβασιούχους δεν θα ανανεωθεί τουλάχιστον το 50% των συμβάσεων και σε ορισμένες περιπτώσεις θα φθάνει μέχρι και το 90% όπως των αναπληρωτών καθηγητών και εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση και φορείς που καταργούνται ή συγχωνεύονται. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου