Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Ολάντ: «Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ» - Σαμαράς: «Ευρώπη σημαίνει αξιοπρέπεια»

«Δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, η χώρα είναι μέλος της ευρωζώνης, αλλά περιμένουμε να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις. Περιμένουμε την έκθεση της τρόικα, και τότε η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει αυτό που οφείλει. Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο. Και από τις δύο πλευρές πρέπει να υπάρχουν αποφάσεις και δεσμεύσεις», είπε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.
 

«Σήμερα μου δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσω με τον Γάλλο πρόεδρο για να συζήτησω την οικονομική κατάσταση.  Κάποιοι ποντάρουν ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει. Βρίσκομαι τώρα εδώ για να πω στο Γάλλο πρόεδρο ότι η Ελλάδα θα κάνει τα πάντα για να τα καταφέρει. Είμαστε βέβαιοι ότι η επιτυχία της Ελλάδας θα παίξει ευρύτερο ρόλο. Θα δείξει ότι η Ευρώπη μπορεί να ξεπερνά τα προβλήματα της. Η ανάκαμψη της οικονομίας είναι η προϋποθεση για να πιάσουμε τους στόχους που έχει βάλει και η Ελλάδα και η Ευρώπη.  Οι Έλληνες είμαστε λαός υπερήφανος, δεν μας αρέσει να δανειζόμαστε, έχουμε όλες τις προϋποθέσεις για να τα καταφέρουμε», είπε από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς. 

Η Ευρώπη υπογράμμισε, μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός, σημαίνει δημοκρατία και αξιοπρέπεια, γι αυτό οι κοινωνίες που δοκιμάζονται, έχουν ανάγκη να κρατούν ζωντανή την ελπίδα, όρθια τη δημοκρατία και ακέραιη την αξιοπρέπεια, ώστε να υπάρχει κοινωνική συνοχή και να μπορέσουν να κρατήσουν ενωμένη τη χώρα τους.


Η συνάντηση ξεκίνησε στις 11μιση το πρωί ώρα Ελλάδας και η ελληνική πλευρά ευελπιστούσε ότι με την τρίτη και τελευταία συνάντηση αυτή η Ελλάδα θα μπορέσει να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα, πράγμα που κατάφερε να κάνει μετά και τη χθεσινή συνάντηση με την Μέρκελ, ωστόσο ο «σκόπελος» Ολάντ θεωρείται πιο εύκολος, δεδομένου ότι ο Γάλλος πρόεδρος έχει ήδη στηρίξει την παραμονή της χώρας μας στη ζώνη του ευρώ. 


Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις: 





Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών, όπου συζητήθηκε το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής αλλά και το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του. 


Οι μέχρι τώρα συναντήσεις του πρωθυπουργού έχουν φέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα, αν και όλοι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα λάβουν καμία πρωτοβουλία για το ελληνικό ζήτημα, πριν την έκθεση προόδου από την τρόικα.
Εν όψει της συνάντησης στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός είχε την Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία με τους κυβερνητικούς εταίρους κ.κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, ενώ και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Φρανσουά Ολάντ.





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου