Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Τι είπε για το οικονομικό τέλμα των δήμων ο Στυλιανίδης

Στην προσπάθεια που καταβάλει το υπουργείο Εσωτερικών αλλά και η κυβέρνηση, για να καλύψει αρρυθμίες και οικονομικά προβλήματα που συσσωρεύτηκαν «από τη μακρά προεκλογική περίοδο και κυρίως από τη λογική ισορροπιών της προηγούμενης περιόδου», αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, μιλώντας στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ, που διεξάγεται σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.


Μέσα σε λίγες εβδομάδες, απ' την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της η νέα κυβέρνηση, το υπουργείο Εσωτερικών κλήθηκε να καλύψει κενά και να αντιμετωπίσει στρεβλώσεις που έπρεπε επειγόντως να αντιμετωπισθούν, για να μπορέσουν οι δήμοι να μείνουν όρθιοι και οι κοινωνικές πολιτικές ενεργές, επισήμανε ο κ. Στυλιανίδης.

Ο υπουργός Εσωτερικών παραδέχθηκε ότι τα τελευταία χρόνια η αυτοδιοίκηση προσφέρει πολλά, παρά την περικοπή των πόρων της κατά 60%, ενώ, επανέλαβε ότι «προνοιακά επιδόματα, βρεφονηπιακοί σταθμοί, πολιτική για αστέγους και αναξιοπαθούντες, κοινωνικά παντοπωλεία, ιατρεία, Βοήθεια στο Σπίτι, συντήρηση σχολείων, μεταφορά μαθητών κ.λπ., είναι δράσεις που κρατούν την κοινωνία όρθια και δεν πρέπει επουδενί να σταματήσουν».

Αναφερόμενος στα οικονομικά προβλήματα των δήμων, ο κ. Στυλιανίδης, επισήμανε ότι στη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με το προεδρείο της ΚΕΔΕ διασφαλίστηκε η εκταμίευση των παρακρατηθέντων, και με εντολή του κ. Σαμαρά προς το υπουργείο Οικονομικών, θα διατεθεί το πρώτο ποσό των 35 εκατ. ευρώ στις αρχές Σεπτεμβρίου, ώστε να αντιμετωπιστούν, όπως ζήτησε η ΚΕΔΕ, οι τρέχουσες μισθολογικές και λειτουργικές ανάγκες των δήμων.

Επιπλέον, για την οικονομική δυσπραγία των δήμων είπε ότι «η τακτική επιχορήγηση προς τους δήμους δίνονταν με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός θα ενισχύονταν κατά 300 εκατ. ευρώ και θα φτάσει τα 2,7 δισ. και ήταν κατά μέσο όρο 135 εκατ. ευρώ το μήνα, παρά το γεγονός ότι οι μηνιαίες αποδόσεις από το Γενικό Λογιστήριο Κράτους ήταν στη βάση του 2,4 δισ.

«Από την πρώτη στιγμή ενεργήσαμε προς το υπουργείο Οικονομικών για να διασφαλιστεί η εκταμίευση της δόσης των οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου προς τους δήμους, συνολικού ύψους 213.8 εκ ευρώ», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται οφειλές σε άλλες δράσεις των ΚΑΠ (μεταφορά μαθητών, ΒσΣ, Λειτουργικά Σχολείων) οπότε να είμαστε αναγκασμένοι να μειώσουμε την τακτική επιχορήγηση των Δήμων στα 97 δις. τον Ιούλιο, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε ως το τέλος του έτους».

Ο κ. Στυλιανίδης έκανε εκτεταμένη αναφορά και στις κοινωνικές δομές των δήμων. Έτσι, όπως είπε, το υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε άμεσα στον προγραμματισμό προσλήψεων για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, αλλά και την επιπλέον χρηματοδότηση προκειμένου να ικανοποιηθούν περίπου 20.000 αιτήσεις οικογενειών για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Για τη λειτουργία των σχολείων, σημείωσε ότι από τα 80 εκατ. ευρώ, που είχαν προϋπολογιστεί από τους ΚΑΠ, για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων μέχρι τον Ιούλιο του 2012 δόθηκαν μόνο 20 εκατ. με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες για τη χρονιά που ξεκινά, ιδιαίτερα λόγω της εξίσωσης της τιμής πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. «Για το λόγο αυτό, προχωράμε άμεσα στην καταβολή 20 εκατ. ευρώ από τους ΚΑΠ του Σεπτεμβρίου για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, προσπαθώντας παράλληλα να εξοικονομήσουμε χρήματα ώστε να αποδοθεί το ποσό που έχει προϋπολογιστεί στο ακέραιο», τόνισε ο υπουργός.

Ακόμη, σημείωσε τις προσπάθειες που κατέβαλε το υπουργείο Εσωτερικών για την επίλυση του προβλήματος της μεταφοράς μαθητών, για φέτος αλλά και για το μέλλον, καθώς η αρμοδιότητα θα επανέλθει στις περιφέρειες από το σχολικό έτος 2013-14.

Για τα προνοιακά επιδόματα δήλωσε ότι διαπιστώθηκε τεράστια καθυστέρηση στην καταβολή τους, και υποσχέθηκε ότι με τα μέχρι στιγμής οικονομικά δεδομένα η καταβολή του επιδόματος για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου θα είναι εφικτή στις αρχές Οκτωβρίου, ενώ για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» είπε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να επιλυθεί το πρόβλημα μισθοδοσίας των εργαζομένων σε αυτό και παράλληλα σε συνεννόηση με το υπουργείο Εργασίας να βρεθούν οι πόροι και οι διαδικασίες για να συνεχιστεί το πρόγραμμα και το επόμενο εξάμηνο, μέχρι τις 30 Μαρτίου 2013.

Τέλος, αναφέρθηκε στα θεσμικά θέματα ασκώντας κριτική στον «Καλλικράτη», καθώς μετέφερε πολλές αρμοδιότητες στους ΟΤΑ χωρίς την παράλληλη μεταφορά πόρων, δημιουργώντας σε πολλές περιπτώσεις γραφειοκρατία, αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων και αναποτελεσματικότητα. «Στόχος μας δεν είναι να αποψιλώσουμε τον "Καλλικράτη", αλλά να παρέμβουμε προκειμένου να σας διευκολύνουμε αξιοποιώντας τη δική σας πρακτική εμπειρία στο πλαίσιο πάντοτε ενός Εθνικού Σχεδιασμού Αποκέντρωσης», κατέληξε ο υπουργός Εσωτερικών.

Σημειώνεται ότι κατά την ομιλία του κ. Στυλιανίδη, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις και συνθήματα από εργαζόμενους στους δήμους και στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου