Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Τρεις προτάσεις μέτρων έξω από τα συνηθισμένα στο τραπέζι: Ψάχνουν σωσίβιο σε ιερείς, φοιτητές και φαντάρους

Να ξεφύγει από τη συνταγή της φοροεπιδρομής και των οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις παλεύει η κυβέρνηση, αναζητώντας σωσίβιο ακόμη και σε προτάσεις εξοικονόμησης δαπανών που αγγίζουν κληρικούς, φοιτητές και φαντάρους.

Όπως αναφέρουν τα Νέα, τρεις προτάσεις έξω από τα συνηθισμένα έχουν πέσει ήδη στο τραπέζι για την εξεύρεση συνολικών μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ που προβλέπουν:



1. Οι κληρικοί να πληρώνονται τον μισό μισθό τους από το Δημόσιο και τον υπόλοιπο μισό από την ίδια την Εκκλησία.
2. Οι αιώνιοι φοιτητές, αν θέλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, να πληρώνουν δίδακτρα για τα έτη πέραν των κανονικών χρόνων φοίτησης.
3. Οι φαντάροι να υπηρετούν 12 αντί για εννέα μήνες, κάτι που θα περιόριζε τις ανάγκες νέων προσλήψεων επαγγελματιών οπλιτών, δίνοντας έτσι ανάσα στις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού.

«Ολα τα μέτρα είναι στο τραπέζι, αλλά ακόμη δεν έχει αποφασιστεί τίποτα», σχολίαζε χθες μιλώντας στην εφημερίδα κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, θεωρώντας ότι η αύξηση της στρατιωτικής θητείας από τους εννέα στους 12 μήνες έχει περισσότερες πιθανότητες υλοποίησης και σπεύδοντας να κρατήσει αποστάσεις από το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών.

Οι προτάσεις αυτές όμως είναι ενδεικτικές των δυσκολιών που θα υπάρξουν για την εξεύρεση των μέτρων 11,5 δισ. ευρώ, αν ισχύσουν μέχρι τέλους οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης που συμπυκνώνονται στο τρίπτυχο: όχι σε νέες αυξήσεις φόρων και σε νέες οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Θα μπουν παράλληλα και στη ζυγαριά του πολιτικού κόστους από τη μία και του δημοσιονομικού οφέλους από την άλλη, καθώς είχαν πέσει ως ιδέες στο τραπέζι και στο παρελθόν, για να εγκαταλειφθούν υπό τον κίνδυνο συνταγματικών προσκομμάτων και «ιερών» αντιδράσεων.

Οι τρεις αυτές προτάσεις περιλαμβάνονται στη μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), την οποία είχε παραγγείλει η απελθούσα κυβέρνηση προκειμένου να αποτελέσει τον οδικό χάρτη στην προσπάθεια κάλυψης των απαιτήσεων της τρόικας.

Προφανώς δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για τη νέα κυβέρνηση, αλλά θεωρείται δεδομένο, ιδίως υπό το καθεστώς της ασφυκτικής χρονικής πίεσης καθώς τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ θα πρέπει να έχουν προσδιοριστεί τις επόμενες δέκα ημέρες, ότι θα συμβάλει καθοριστικά σε ιδέες και λύσεις.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου