Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Τα μυστικά της μακροζωίας στην Ικαρία!

Η μεσογειακή διατροφή, οι καθημερινές δουλειές στον κήπο και το σπίτι, η οικογενειακή συνοχή, ο μεσημεριανός ύπνος και οι χαλαροί ρυθμοί της καθημερινότητας συνθέτουν τη συνταγή του «ευ ζην» που χαρίζει χρόνια ζωής.
 

Σύμφωνα με τα «Νέα», τα δημογραφικά στοιχεία επιβεβαιώνουν το «θαύμα» της Ικαρίας: ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη μόνο το 0,1% του πληθυσμού ζει πάνω από 90 χρόνια, στο ελληνικό νησί το αντίστοιχο ποσοστό είναι δεκαπλάσιο. 

Ετσι, προστέθηκε επάξια στο κλαμπ των... ευλογημένων περιοχών του παγκόσμιου χάρτη, μαζί με τη Σαρδηνία, τη Λόμα Λίντα του Μεξικού, τη Νικόγια στην Κόστα Ρίκα και την Οκινάβα της Ιαπωνίας – δηλαδή εκεί όπου εντοπίζονται τα υψηλότερα ποσοστά υπερηλίκων. 

Τα δεδομένα αυτά κέντρισαν το ενδιαφέρον των ελλήνων ερευνητών, οι οποίοι – με επικεφαλής τον καθηγητή Καρδιολογίας και διευθυντή της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο κ. Χριστόδουλο Στεφανάδη – έβαλαν στόχο να σπάσουν τον... κώδικα της μακροζωίας. 

Ομάδα εκπαιδευμένων καρδιολόγων που επισκέφθηκε την Ικαρία υπέβαλε σε πλήρη καρδιολογική και παθολογική εξέταση 673 ηλικιωμένους Ικαριώτες (μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 75 έτη) και 657 νεότερους (μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 54 έτη) και κατέγραψε τις καθημερινές συνήθειές τους. 

Και αυτό που συμπέραναν μεταξύ άλλων είναι ότι η καλή υγεία περνάει από το στομάχι, με το ψάρι, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια να συνθέτουν τη συνταγή για έξτρα χρόνια ζωής.

Είναι ενδεικτικό ότι όσοι ακολουθούσαν πιστά τη μεσογειακή δίαιτα είχαν σε μικρότερη συχνότητα παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, ενώ η συχνή εβδομαδιαία κατανάλωση ψαριού σχετιζόταν με καλύτερη διατασιμότητα της αορτής, δηλαδή καλύτερη αγγειακή ηλικία. Το ψάρι όμως φαίνεται να είναι σύμμαχος και της καλής διάθεσης. 

Οπως προκύπτει από την ίδια έρευνα, εκτός από τη συντροφικότητα και την κοινωνικότητα, το «αντίδο- το» της κατάθλιψης βρίσκεται και στη συχνή κατανάλωση ψαριών που «κολυμπάνε» στα ωμέγα 3 πολυα- κόρεστα λιπαρά οξέα. 

Στο ελαιόλαδο πάλι αποδίδουν οι ειδικοί τη δραστήρια σεξουαλική ζωή των κατοίκων της Ικαρίας, ανεξαρτήτως ηλικίας. Τα μηνύματα μακροζωίας που έρ- χονται από την Ικαρία μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής και να μειωθεί ο κίνδυνος σοβαρών παθήσεων σε μεσήλικους και ηλικιωμένους. 

Τα παραπάνω τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου οι καθηγητές Καρδιολογίας κ.κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης και Χρήστος Πίτσαβος και η επιμελήτρια Β’ της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκρατείου κυρία Χριστίνα Χρυσοχόου.



http://newpost.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου