Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Η ψήφος, οι κόντρες και οι καυγάδες


Η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, με 179 βουλευτές να ψηφίζουν "ναι" και 121 "όχι".
"Ναι" ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και "όχι" οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της Χρυσής Αυγής και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ολοκληρώθηκε η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων.


Είχε προηγηθεί έντονη αντιπαράθεση μεταξύ αρχηγών των κομμάτων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Σε πολύ υψηλούς τόνους κινήθηκε στην δευτερολογία του ο πρωθυπουργός εξαπολύοντας πυρά κατά του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος νωρίτερα είχε επιτεθεί σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

"Αβανταδόροι του λόμπι της δραχμής έχετε γίνει κ. Τσίπρα" τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα της βουλής και υποστήριξε ότι τρομοκρατεί όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Όπως είπε ο κ. Σαμαράς "το μόνο που ενδιαφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να διαλυθούν τα πάντα και να κυβερνήσει".
"Όλα τα κόμματα έχουν κάνει σοβαρά λάθη κατά το παρελθόν, κανείς δεν είναι αναμάρτητος", υπογράμμισε ο Αντώνης Σαμαράς. "Ο μόνος δρόμος για να αποφύγουμε την έξοδο από το ευρώ είναι ανάπτυξη και επενδύσεις", πρόσθεσε, ενώ επεσήμανε ότι για να πετύχουμε οτιδήποτε, πρέπει να παραμείνουμε στο ευρώ».
Ο πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας ότι η ΝΔ ζητεί ενότητα, "αυτή την εντολή μας έδωσε ο ελληνικός λαός".


Η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά

Πολιτικό και οικονομικό έγκλημα χαρακτήρισε με τη σειρά του το Μνημόνιο ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη δευτερολογία του στη βουλή. Όπως είπε το μνημόνιο επιδείνωσε την κρίση και τόνισε ότι σήμερα έχουμε μια κυβέρνηση μνημονιακής συνέχειας.
Όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί απειλή για το ευρώ, αλλά απειλή για τους τοκογλύφους και τις αγορές. Αντίθετα, χαρακτήρισε απειλή για το ευρώ την κυβέρνηση η οποία, πρόσθεσε, θα μας πάει πίσω στη δεκαετία του 1950.
Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε πυρά και κατά της Γερμανίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το Βερολίνο οδηγεί στη διάλυση της Ευρώπη. "Μας κατηγορείτε ότι είμαστε αντιευρωπαϊστές. Εσείς δεν είστε ευρωπαϊστές. Είστε Μερκελιστές" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην κυβέρνηση.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για την επιλογή της εύκολης αντιπολίτευσης που καιροφυλακτεί.
"Στη χθεσινή του ομιλία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε καμία αναφορά στην προεκλογική μονομερή καταγγελία και ακύρωση του μνημονίου" τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υποστήριξε ότι δεν μπορεί κανείς να προτάσσει το μικροκομματικό συμφέρον.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι "υπάρχει μια Εθνική γραμμή που εκφράζει τη συντριπτική πλειοψηφία του εκλογικού Σώματος".

Η ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου


Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι η συγκυβέρνηση συνεχίζει να εμπαίζει τον ελληνικό λαό ενώ χαρακτήρισε "παραμύθι" τις 18 προτάσεις του Αντώνη Σαμαρά.
 "Ζείτε σε άλλη χώρα", είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην κυβέρνηση.
Ευθύνες επέρριψε στον κ. Βενιζέλο κατηγορώντας τον ότι είναι υπεύθυνος για την σημερινή κατάσταση και χαρακτήρισε «επικίνδυνη» την κυβέρνηση.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Πάνος Καμμένος, είχε έντονη λογομαχία με τον  Κωστή Χατζηδάκη, με αφορμή την τοποθέτηση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων και το ερώτημα εάν ο υπουργός Ανάπτυξης έχει κάποια προσωπική σχέση με την εταιρεία Hochtief.

Η ομιλία του Πάνου Καμμένου


"Το μνημόνιο δεν έφερε την κρίση, είναι αλήθεια - Αλλά ποιος την έφερε; Αυτό δεν το μάθαμε ποτέ", τόνισε κατά την δευτερολογία του στη Βουλή ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος και πρόσθεσε: "Το μνημόνιο δεν θεράπευσε την κρίση".
"Δεν μας πείσατε ότι το Μνημόνιο θα λύσει το πρόβλημα. Η χρεωκοπία είναι πρωτίστως πολιτική και ηθική και μετά οικονομική", είπε και εξήγησε για τους λόγους που θα αρνηθεί ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.

Η ομιλία του Νίκου Μιχαλολιάκου


Ο Φώτης Κουβέλης υπεραμύνθηκε της διαπραγμάτευσης του μνημονίου κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή. Παράλληλα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε ότι διαφθορά και παραοικονομία λεηλατούν το ΑΕΠ εξαιτίας της άναρχης νοεφιλελεύθερης πολιτικής που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα.

Ο κ. Κουβέλης κατέστησε σαφές ότι η Δημοκρατική Αριστερά στηρίζει την κυβέρνηση στη βάση μιας συγκεκριμένης προγραμματικής συμφωνίας και σύγκλισης ενώ χαρακτήρισε τη συμφωνία αυτή ρεαλιστική και προοδευτική.

Η ομιλία του Φώτη Κουβέλη

"Να μας πείτε ποιος θεωρείται φτωχός γιατί από εκεί αρχίζει το αφορολόγητο. Εμείς πιστεύουμε ότι το αφορολόγητο πρέπει να είναι στα 20.000 ευρώ και για οικογένεια στα 40.000 ευρώ", τόνισε μιλώντας στη Βουλή η Γ.Γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και προειδοποίησε: "Θα γίνουμε όλοι φοροφυγάδες όχι από ιδεολογία αλλά από αδυναμία. Δεν γίνεται να πληρωθούν αυτοί οι φόροι. Καταργείτε τον ένα φόρο και κάνετε έναν ενιαίο φόρο".
"Χρειάζεται θράσος να μιλάτε για τον ΟΣΕ όπως μιλάτε", είπε ακόμη η κ. Παπαρήγα και αναρωτήθηκε γιατί επί 20 χρόνια οι κυβερνήσεις παίρνουν μέτρα για τον ΟΣΕ για να πουληθεί τώρα.

Η ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου