Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Θα δίνετε αμοιβή για τα.. μπάζα

Την ανεξέλεγκτη ρίψη τους προσπαθεί να «χτυπήσει» ο δήμος Θεσσαλονίκης. Την αποζημίωση αυτών που προβαίνουν σε καταγγελία ρίψεις μπάζων αποφάσισε πριν από λίγο καιρό το δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να...


 μειώσει το φαινόμενο μέσα στα όρια του του δήμου, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Αγγελιοφόρου της Κυριακής». Με στόχο τη δραστική βελτίωση της καθαριότητας και της εικόνας της πόλης, το δημοτικό συμβούλιο «εκμεταλλεύτηκε» δυνατότητα που δίνεται από το νόμο και τροποποίησε τον κανονισμό καθαριότητας, προκειμένου να κάνει και τους ίδιους τους κατοίκους συμμέτοχους στην προσπάθεια του δήμου για μια πιο καθαρή πόλη.

«Εντός της περιφέρειας του δήμου μας», τονίζεται τη σχετική απόφαση, «παρατηρείται έντονα το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης, παράνομης ρίψης μπαζών και απορριμμάτων, ενέργειες που καταστρέφουν το περιβάλλον, δημιουργούν εστίες ρύπανσης, υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και προκαλούν κινδύνους. Τέτοια φαινόμενα πρέπει να αποκαλύπτονται και να στηλιτεύονται και κάθε παραβάτης να τιμωρείται για τις παράνομες πράξεις του». Στο πλαίσιο αυτό, προτάθηκε και έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία η τροποποίηση του ισχύοντος κανονισμού καθαριότητας, προκειμένου να συμπεριληφθεί σε αυτόν άρθρο, «που θα προβλέπει τη χρηματική αμοιβή αυτών που θα αποκαλύπτουν όσους προβαίνουν σε παράνομη χρήση μπάζων και απορριμμάτων, ώστε να επιβάλλονται τα αναλογούντα πρόστιμα».

«Έχουμε γίνει ο σκουπιδότοπος όλης της ανατολικής Θεσσαλονίκης», λέει στα «Εν Δήμω» ο δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. «Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι υπηρεσίες του δήμου, όλη αυτή η έκταση δεν μπορεί να αστυνομευτεί. Κάθε τρεις και λίγο στέλνουμε περιπτώσεις στον εισαγγελέα, αλλά ο εντοπισμός των δραστών δεν είναι διόλου εύκολη υπόθεση. Ζητάμε τη συμμετοχή των πολιτών για να κάνουμε το δήμο πιο καθαρό», προσθέτει ο δήμαρχος.

Σύμφωνα με την απόφαση, η χρηματική αμοιβή που θα καταβάλλεται θα ανέρχεται από 500 ευρώ έως 2.000 ευρώ, ανάλογα με την περίπτωση, κατά την εκτίμηση του δημοτικού συμβουλίου. Η δαπάνη εμπίπτει σε διάταξη του νόμου 3801/2009, στην οποία προβλέπεται ότι οι δήμοι δύνανται νομίμως να προβαίνουν στη διάθεση πιστώσεων και τη συνακόλουθη καταβολή τέτοιων δαπανών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου