Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Παράσιτο προκαλεί αυτοκτονίες


Oι γυναίκες που έχουν μολυνθεί με το παράσιτο τοξόπλασμα έχουν περισσότερες πιθανότητες να βλάψουν τον εαυτό τους ή να αποπειραθούν να αυτοκτονήσουν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που βασίστηκε σε δείγμα περισσοτέρων από 45.000 γυναικών στη Δανία.

Η μόλυνση, γνωστή ως τοξοπλάσμωση, προκαλείται από το πρωτόζωο παράσιτο Toxoplasma gondii.
Οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν από το συγκεκριμένο παράσιτο ύστερα από την κατανάλωση κρέατος που δεν είναι καλά μαγειρεμένο ή λαχανικών που δεν έχουν πλυθεί καλά ή αν πιάσουν τα περιττώματα γάτας καθώς το παράσιτο πολλαπλασιάζεται στα έντερα των μολυσμένων γατών.
Κάποιες μελέτες έχουν συνδέσει την παρουσία του παράσιτου με τις αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης σχιζοφρένειας και οι ερευνητές θεωρούν ότι επειδή το παράσιτο «T. Gondii» εγκαθίσταται στον εγκέφαλο, μπορεί να επηρεάζει τη συμπεριφορά ή τα συναισθήματα.
"Οι γυναίκες (που έχουν μολυνθεί) με το «T gondii» διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο βίαιης προς τον εαυτό τους συμπεριφοράς", έγραψε ο επικεφαλής της μελέτης Τεοντόρ Ποστολάς της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Μέριλαντ στα "Αρχεία της Γενικής Ψυχιατρικής" (Archives of General Psychiatry).  

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου