Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Πώς να αποφύγετε τις ληστείες στα ΑΤΜ!

Με τους ληστές να μην διστάζουν πλέον να αφαιρούν ανθρώπινες ζωές για να αποσπάσουν λίγα ευρώ, οι τράπεζες και η Ελληνική Αστυνομία επισείουν την προσοχή όσους σκοπεύουν να κάνουν αναλήψεις μετρητών λίγο πριν από το Σαββατοκύριακο των εκλογών αλλά και προς όσους σχεδιάζουν να φυλάξουν χρήματα στο σπίτι τους.
 



Σύμφωνα με δημοσίευμα στα «Νέα», ήδη τις τελευταίες εβδομάδες οι επιθέσεις σε ΑΤΜ έχουν πολλαπλασιαστεί, ενώ και ο αριθμός των ληστειών έχει αυξηθεί κατακόρυφα.
 
Ταυτόχρονα, με δεδομένο ότι αρκετοί είναι εκείνοι που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στην περιφέρεια, ο κίνδυνος γίνεται ακόμα μεγαλύτερος. Ο λόγος, σύμφωνα πάντα με τους τραπεζίτες, είναι ότι το καλοκαίρι στα νησιά και σε άλλους δημοφιλείς τουριστικούς τόπους πολλές συναλλαγές γίνονται σε αφύλακτα ATM, δηλαδή σε μηχανήματα που δεν βρίσκονται μέσα σε τράπεζες αλλά σε δρόμους, πλατείες, καταστήματα, ακόμη και σε σούπερ μάρκετ.
 
Τα συγκεκριμένα ΑΤΜ δεν ελέγχονται από κάμερες και είναι πολύ πιο εύκολο για μια σπείρα είτε να ληστέψει όσους κάνουν αναλήψεις είτε να στήσει κάποιο κόλπο στο μηχάνημα αφαιρώντας χρήματα. Μάλιστα, όπως προειδοποιούν οι τραπεζίτες, η κρίση αλλά και η αύξηση της χρήσης των ΑΤΜ έχουν προκαλέσει ρεκόρ απατών, καθώς οι επιτήδειοι αναζητούν διαρκώς νέους τρόπους για να παγιδέψουν ανυποψίαστους πελάτες και να αποσπάσουν είτε χρήματα είτε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.
 
Σε απόλυτους αριθμούς, χαρακτηριστικό του προβλήματος που επικρατεί είναι ότι σε ετήσια βάση η λεία της ηλεκτρονικής απάτης ανέρχεται στα περίπου 5 εκατ. ευρώ, ενώ παρουσιάζει ανοδικές τάσεις, γεγονός που προκαλεί πονοκέφαλο στους τραπεζίτες. Και αν στο ποσό αυτό προστεθούν τα χρήματα από τις κλασικές ληστείες, τότε το ύψος της λείας εκτινάσσεται σε δυσθεώρητα ύψη.
 
Χαρακτηριστικό των νέων δεδομένων είναι η καινοτομία που επιδεικνύουν οι σπείρες για στο ξάφρισμα (skimming) χρημάτων στα ΑΤΜ τραπεζών. Για το λόγο αυτό, η ΕΛ.ΑΣ δίνει συμβουλές στους πολίτες ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Αναλυτικά:

- Αποφύγετε να έχετε μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι. Οι ληστές βασανίζουν τα θύματα για να τους αποκαλύψουν τις κρυψώνες

- Μην λέτε σε φίλους και γνωστούς τι έχετε στο σπίτι

- Μη μεταφέρετε μεγάλα χρηματικά ποσά. Μόνο τμηματικά πρέπει να γίνεται η μεταφορά τους

- Προσοχή στις συναλλαγές, πρέπει να γίνονται με διακριτικότητα και σε τράπεζα μακριά από τη γειτονιά σας

- Να προτιμάτε ΑΤΜ που είναι σε εσωτερικούς χώρους

- Βεβαιωθείτε ότι δεν σας παρακολουθεί κάποιος

- Καλύψτε το πληκτρολόγιο του ΑΤΜ με το χέρι σας για να πληκτρολογήσετε το PIN

- Προσοχή αν σας πει κάποιος ότι σας έπεσαν χρήματα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου