Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

(Και) η απογραφή κρίνει τις κάλπες


Μια από τις επιμέρους, ιδιαίτερες παραμέτρους που συνυπολογίζουν τα κομματικά επιτελεία στους σχεδιασμούς τους για τις επόμενες κινήσεις τους, ειδικότερα δε για την προθυμία ή περίσκεψη περί του ενδεχομένου διενέργειας νέων εκλογών, πιθανότατα στις 17 Ιουνίου, αφορά το πώς θα διαμορφωθεί η κατανομή των εδρών στη (μεθ) επόμενη Βουλή.

Πιο συγκεκριμένα, οι εκλογές θα διενεργηθούν με λίστα, εκεί όπου αποτελεί συνταγματικό και πολιτικό δικαίωμα κάθε αρχηγού να καθορίσει τη σειρά εκλογής και επιλεξιμότητας. Έστω κι αν παραδοσιακά, τηρείται η αξιακή αρχή της τήρησης της σειράς εκλογής των βουλευτών με σταυρό προτίμησης.
Αυτό που διαφεύγει της προσοχής είναι ότι, εκτός της λίστας, οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν και με βάση την τελευταία απογραφή του πληθυσμού της χώρας, που φέρνει μεγάλες αλλαγές σε σημαντικές εκλογικές περιφέρειες.
Για παράδειγμα, στο Λεκανοπέδιο Αττικής, η Περιφέρεια Αττικής θα «προσπεράσει» την Α’ Αθηνών, από την οποία αναμένεται να αφαιρέσει 2 έως 3 έδρες, και θα γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη, μετά τη Β’ Αθηνών.
Αντίστοιχες αλλαγές θα υπάρξουν στην Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, καθώς και στην περιφέρεια Αιτωλοακαρνανίας, μια από τις πληθυσμιακά μεγαλύτερες της χώρας. Φυσικά, τροποποιήσεις θα προκύψουν σχεδόν σε όλες τις περιφέρειες, κάποιες εκ των οποίων θα γίνουν μονοεδρικές, μια εξέλιξη που θα έχει επίπτωση στο κυνήγι των κοινοβουλευτικών εδρών για το πρώτο κόμμα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου