Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Περιμένοντας στη γωνία τον Α. Σαμαρά


Περιμένοντας στη γωνία τον Α. Σαμαρά

Βουλευτές και στελέχη επιρρίπτουν τις ευθύνες για το 18,8% στον Α. Σαμαρά και στον στενό κύκλο των συνεργατών του που σχεδίασε την εκλογική στρατηγική

Εκρηκτική παραμένει η κατάσταση στο εσωτερικό της ΝΔ μετά το ιστορικό χαμηλό του 18,8% που κατεγράφη στις εκλογές της 6ης Μαΐου.
Βουλευτές αλλά και κομματικά στελέχη επιρρίπτουν το σύνολο των ευθυνών για την αποτυχία αυτή στον ίδιο τον κ. Σαμαρά και στον στενό κύκλο των συνεργατών του που σχεδίασαν και υλοποίησαν τη στρατηγική που -όπως τονίζεται- έφερε το κόμμα σε αυτήν την κατάσταση.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι σχετικές συζητήσεις δεν έχουν πάρει τη μορφή επίσημων παρεμβάσεων, διότι όλοι αναμένουν την ολοκλήρωση του «κύκλου» των διερευνητικών επαφών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.
Εμπειρα κομματικά στελέχη σημειώνουν, μιλώντας στο «Εθνος», ότι αυτήν την ώρα προέχει η άρση του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί και αμέσως μετά θα τεθεί σε όλα τα κομματικά όργανα το θέμα της κατάρρευσης των ποσοστών της ΝΔ «και οι ευθύνες θα αποκτήσουν ονοματεπώνυμο».
Ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής
Ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής
Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγορείται συγκεκριμένα ότι, ενώ ζήτησε τις εκλογές, γνώριζε τον χρόνο διεξαγωγής τους και προετοιμάστηκε γι΄αυτές, δεν κατάφερε ούτε καν να πλησιάσει στα -ούτως ή άλλως χαμηλά- ποσοστά που είχε καταγράψει ο κ. Καραμανλής το 2009.
Επίσης, κορυφαία στελέχη της ΝΔ θυμίζουν ότι είχαν εισηγηθεί στον κ. Σαμαρά να μην επιμείνει στη διεξαγωγή των εκλογών μέσα στην άνοιξη και του είχαν συστήσει να περιμένει να ληφθούν τα νέα μέτρα τον Ιούνιο, να γίνουν προσπάθειες περιορισμού της δυναμικής του κ. Καμμένου και το φθινόπωρο να τεθεί με έμφαση το θέμα των εκλογών.
Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, ο οποίος προφανώς γνωρίζει πολύ καλά το κλίμα που επικρατεί το τελευταίο 48ωρο στο εσωτερικό του κόμματός του, δεν φαίνεται διατεθειμένος να ανοίξει τώρα μια τέτοια συζήτηση.
Εκτιμά ότι, εάν οι διερευνητικές επαφές είτε του ιδίου είτε των άλλων δύο πολιτικών αρχηγών δεν καρποφορήσουν, η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές τον Ιούνιο και κατά συνέπεια μια συζήτηση για τα αίτια της καθίζησης που υπέστη το κόμμα θα άνοιγε έναν νέο σοβαρό γύρο εσωστρέφειας.
Τακτικοί συνομιλητές του συμπληρώνουν μάλιστα ότι οι εκλογές τον Ιούνιο, οι οποίες θα διεξαχθούν με λίστα, αποτελούν και το καλύτερο «όπλο» του απέναντι στους εσωκομματικούς του αμφισβητίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του γύρου των διερευνητικών εντολών και μόλις ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης ή διενέργειας νέων εκλογών, ο κ. Σαμαράς θα συγκαλέσει τα κομματικά όργανα (Εκτελεστική Επιτροπή, Κοινοβουλευτική Ομάδα) και θα επιχειρήσει να «κλείσει» τη σχετική συζήτηση πριν καν αυτή πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις...
ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ
Μακριά από κάθε εμπλοκή παραμένει ο Κ. Καραμανλής
Μακριά από κάθε είδους εμπλοκή στις εσωκομματικές συζητήσεις είναι αποφασισμένος να παραμείνει ?τουλάχιστον αυτό το διάστημα? ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.
Ηδη βουλευτές της ΝΔ τον επισκέφθηκαν στο πολιτικό γραφείο του στην Πλ. Μαβίλη και προσπάθησαν να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις του.
Ο ίδιος ήταν απόλυτος και δήλωσε σε όλους τους τόνους ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να βρεθεί τρόπος για να κυβερνηθεί η χώρα.
Δεν άφησε, σύμφωνα με τους συνομιλητές του, κανέναν υπαινιγμό για τις επιδόσεις του κόμματος, ούτε έθεσε ζήτημα ευθυνών για τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά της ΝΔ.
Ο κ. Καραμανλής φρόντισε από το απόγευμα της Κυριακής (όταν πλέον είχε διαμορφωθεί «καθαρή» εικόνα για το εκλογικό αποτέλεσμα) να δείξει πού εστιάζει την προσοχή του.
Διεμήνυσε στον κ. Σαμαρά ότι θα πρέπει να απορρίψει τις εισηγήσεις για πρόκληση νέων εκλογών με ευθύνη της ΝΔ και ότι είναι απαραίτητο να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.
Πέραν των διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο πρώην πρωθυπουργός δεν κρύβει τον προβληματισμό του για τη σημαντική μείωση της εκλογικής επιρροής της ΝΔ, αλλά θεωρεί ότι δεν είναι η ώρα για να ανοίξει ένα τέτοιο θέμα. Από όλους τους συνομιλητές του, δε, ζητεί να μην τον εμπλέκουν σε σενάρια εσωκομματικών ζυμώσεων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου