Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Μας έχουν ξεγράψει - Σχεδόν όλοι μας στέλνουν στη δραχμή


- “Κομμένες” οι επαφές μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση
- “Κουρεμένες” δόσεις και τα έσοδα στο ναδίρ
- “Τεχνικές προετοιμασίες” του ΔΝΤ για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ
- Κεντρικό θέμα η Ελλάδα και στη σύνοδο G8











Η ρευστότητα πρώτα απ' όλα η πολιτική εντός των τειχών είχε ήδη τα πρώτα δραματικά αποτελέσματα. Δεν κινείται ούτε φύλλο και με το ήδη προβληματικό κράτος τα έσοδα πάγωσαν πέφτοντας στο ναδίρ, μειωμένα τουλάχιστον 15% σε σχέση με τον περασμένο Μάιο και οι προβλέψεις είναι για ακόμη χειρότερη πορεία. (διαβάστε εδώ τη σχετική είδηση).
Η πρώτη αντίδραση στην πολιτική ρευστότητα ήταν η “κουρεμένη” δόση του δανείου που προβλέπεται από τη νέα σύμβαση με αποτέλεσμα (και σε συνδυασμό με τη μείωση των εσόδων) να δημιουργείται μια εκρηκτική εικόνα στο κρατικό ταμείο.

Η εικόνα αυτή δεν επηρέασε απλώς της σχέσεις της χώρας με τους δανειστές, ουσιαστικά τις πάγωσε.
Το ΔΝΤ (αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν υπάρχει νόημα) ουσιαστικά πάγωσε τις επαφές περιμένοντας την επόμενη κυβέρνηση και μαζί ουσιαστικά παγώνει και τη χρηματοδότηση καθώς η δόσεις είναι απόρροια ελέγχων στην τήρηση των συμφωνηθέντων.

Ταυτόχρονα από τα πιο επίσημα χείλη φαίνεται (για πρώτη φορά λέγεται ξεκάθαρα) πως το ΔΝΤ είναι προετοιμασμένο ή κάνει τις απαραίτητες ενέργειες και για το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας.
(Διαβάστε τη σχετική είδηση εδώ)

Κάπως έτσι δίνονται όλες οι λαβές για δημοσιεύματα όπως αυτό του Economist που μιλάει για τη μεγάλη φυγή της Ελλάδας από το ευρώ(διαβάστε τη σχετική είδηση).

Μέσα σε αυτό το κλίμα και αυτή τη φορά όχι με δημοσιεύματα αλλά σε συζητήσεις στο υψηλότερο επίπεδο παγκοσμίως η Ελλάδα είναι το κεντρικό θέμα συζήτησης.

Στο επίκεντρο της συνόδου του G8 στο Καμπ Ντέιβιντ θα συζητηθούν τα δεδομένα και οι προοπτικές για την Ελλάδα και την ευρωζώνη, αναζητώντας πολιτικές που θα ισορροπούν μεταξύ της λιτότητας και της ανάπτυξης, αποφεύγοντας γεγονότα που θα θέσουν σε κίνδυνο τη συνοχή της ευρωζώνης.

Ο κ. Μπαρόζο βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «η ΕΕ θα προσέλθει στην G8 με ένα σαφές μήνυμα: Η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την πορεία της στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης στρατηγικής της για την έξοδο από την κρίση και την επάνοδο σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης». Πρόσθεσε ότι «βασικός στόχος είναι μια διττή προσέγγιση, που συνίσταται σε υγιή δημόσια οικονομία και μέτρα ευνοϊκά για την ανάπτυξη». Είναι ο μόνος τρόπος για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, υπογράμμισε.

Ουσιαστικά και στην τηλεδιάσκεψη που προηγήθηκε μεταξύ Μέρκελ-Ολάντ-Μόντι και Κάμερον το μήνυμα ήταν σαφές, η ανάπτυξη θα έρθει σε συνδυασμό με τα μέτρα.

Με λίγα λόγια το μήνυμα είναι σαφές προς τη χώρα ότι η τήρηση των δεσμεύσεων είναι εκ των ουκ άνευ και έτσι επιστρέφουμε και πάλι στην αρχή με τις πιέσεις, το πάγωμα των επαφών, το κούρεμα των δόσεων κλπ. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου