Τρίτη 15 Μαΐου 2012

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΟΡΚΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Την Πέμπτη αναμένεται να ανοίξει τις πύλες της η Βουλή, σύμφωνα με όσα προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα προκήρυξης των εκλογών της 6ης Μαΐου. Η Βουλή θα ανοίξει υπό την προεδρία του πρώτου τη τάξει επανεκλεγέντος βουλευτή...
 
από το προηγούμενο προεδρείο, που είναι ο προερχόμενος από τη ΝΔ Δ’ αντιπρόεδρος Βύρων Πολύδωρας, με την ορκωμοσία των νέων βουλευτών από τον
Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. 

Στη συνέχεια θα διακόψει τις εργασίες της και θα επανέλθει την Παρασκευή οπότε θα πραγματοποιηθεί η τυπική εκλογή νέου προεδρείου. 

Εν συνεχεία, και εφόσον δεν τελεσφορήσουν οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης, θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα που θα ανακοινώνει τη διάλυση της Βουλής, την προκήρυξη νέων εκλογών σε συγκεκριμένη ημερομηνία καθώς και την ακριβή ημερομηνία σύγκλησης της νέας Βουλής.

Σύμφωνα με Τα Νέα, η νέα προσφυγή στις κάλπες θα οδηγήσει σε παραγραφή αδικημάτων μελών της προηγούμενης κυβέρνησης.

Κατά συνέπεια παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες η εξαγγελία του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά για τη σύσταση κοινοβουλευτικής εξεταστικής επιτροπής για το Μνημόνιο.

Σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών, η Βουλή μπορεί να ασκήσει δίωξη κατά όσων είναι ή ήταν μέλη της κυβέρνησης για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όπως ορίζει ο νόμος, μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει με την τέλεση του αδικήματος. 

Βάσει του Συντάγματος, ωστόσο, βουλευτική περίοδος θεωρείται αυτή ανάμεσα σε δύο εκλογικές
αναμετρήσεις. Έτσι, εάν η χώρα οδηγηθεί σε νέες εκλογές, με τη Βουλή να ανοίγει και να κλείνει εντός διημέρου (17 και 18 Μαΐου), επέρχεται η χρονική παραγραφή αδικημάτων μελών της κυβέρνησης Παπανδρέου αλλά και του ίδιου του τέως πρωθυπουργού, τα οποία -κατά τη ΝΔ- αφορούν την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου