Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Τα δέκα πιο επώδυνα τσιμπήματα στον πλανήτη

Οι περισσότεροι από εμάς προτιμούμε να αποφύγουμε μία συνάντηση με τα συνηθισμένα κεντριά μιας μέλισσας ή μιας σφίγγας. Ένας εντομολόγος όμως «δοκίμασε» εκατόν πενήντα τσιμπήματα από διαφορετικά έντομα στο όνομα της επιστήμης, προκειμένου δηλαδή να αξιολογήσει την έντασή τους και τον πόνο που προκαλούν και να τα κατατάξει.
 

Σε πολλά ταξίδια του, ο επιστήμονας από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα βρέθηκε να εξερευνά αποικίες εντόμων που με τη σειρά τους δεν πολυχαίρονται με τη παρέμβασή του- και το δείχνουν. 

Μπρος στην επιστήμη τι είναι ο πόνος, όμως, σκέφτεται ο Justin Schmidt που αξιοποίησε τις «συναντήσεις» του με το κεντρί εντόμων στο Schmidt Sting Pain Index, έναν κατάλογο με 78 είδη «βαθμολογημένα» από το 1 έως το 4 ανάλογα με την οξύτητα του πόνου που προκαλούν. 

Το 2 είναι περίπου ο βαθμός του πόνου που νιώθουμε όταν μας τσιμπήσει μία μέλισσα. 

Εκτός από το «βαθμολόγιο» τσιμπημάτων, ο Schmidt έκανε άλλες δύο ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις: Πρώτον, πως όσο πιο επώδυνο ήταν το τσίμπημα τόσο μεγαλύτερη ήταν η επιθετικότητα του είδους. Δεύτερον πως κάποια είδη απελευθέρωναν με το τσίμπημά τους και φερομόνες- ουσία που ειδοποιεί και τα άλλα έντομα να κάνουν το ίδιο, δηλαδή να τσιμπήσουν!

Το ΤΟΡ 10 των τσιμπημάτων 

Sweat Bee


Fire ant

Bullhorn Acacia Ant


Yellow Jacket



Honey Bee


Red  Harvester Ant



Paper Wasp



Tarantula Hawk


Bullet Ant


Bald-faced Hornet

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου