Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Οι φόβοι του ΣΥΡΙΖΑ για τα γκάλοπ, η αντοχή της ΔΗΜΑΡ και η τελική αντεπίθεση του ΚΚΕ

Η τελευταία δημοσκόπηση δεν άφησε κανέναν ικανοποιημένο στο ΣΥΡΙΖΑ. Τρεις μέρες μετά τις εκλογές, η Marc τους έδειχνε στο 27,7%. Η προσγείωση στο… 23% «έτσουξε» και ακόμα περισσότερο «έτσουξε», το ότι η ΝΔ πέρασε μπροστά. Στην Κουμουνδούρου αγωνιούν τώρα για τη δημοσκόπηση της Metron που βγαίνει σήμερα και προσεύχονται να τους έχει μπροστά, για να μην δημιουργηθεί κλίμα ότι ανατρέπεται η τάση.



Έχουν και πληροφορίες, πως άλλη μία δημοσκόπηση που είναι στα σκαριά, μπορεί να βγάλει πρώτη τη ΝΔ. Στην Κουμουνδούρου πολλοί είχαν πιστέψει ότι η εξουσία θα ερχόταν στο πιάτο μέσα σε ένα μήνα. Τώρα, διαπιστώνουν ότι τα πράγματα είναι πιο δύσκολα από ότι τα φαντάστηκαν. Καλό το αντιμνημόνιο, αλλά ο τόπος χρειάζεται και κυβέρνηση. Η ακυβερνησία στοίχισε στο ΣΥΡΙΖΑ, όσο του στοίχισε και η αφροσύνη πολλών στελεχών του.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ αντέχουν. Στο εσωτερικό του κόμματος κερδίζει έδαφος η γραμμή των μετριοπαθών Δραγασάκη και Παπαδημούλη, που πιστεύουν ότι με 17% στην πλάτη σου χρειάζεσαι και ρεαλιστικές προτάσεις. Η αρνητική έκπληξη για το ΣΥΡΙΖΑ στην τελευταία δημοσκόπηση, είναι ότι ΠΑΣΟΚ και - λιγότερο – ηΔΗΜΑΡ αντέχουν στην πίεση, και όλα δείχνουν ότι η συγκρότηση της μεγάλης παράταξης της Αριστεράς δεν θα είναι μια ευθεία με κλίση 70 μοιρών, αλλά αρχίζει να διαμορφώνεται ως τεθλασμένη.

Την αντεπίθεση του Σαμαρά και της ΝΔ την περίμεναν και την εύχονταν στο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επιβεβαιώνει το ρόλο τους στο πολιτικό σύστημα. Ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» όμως, είναι ότι οι χώροι που θα μπορούσε να λεηλατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ανασυντάσσονται και περνούν στην αντεπίθεση. Η ΔΗΜΑΡ έπαιξε τα… ρέστα της τακτικά στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών, ώστε να φορτώσει στο ΣΥΡΙΖΑ το «μουτζούρη» για την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης. Οι ομηρικές μάχες στα παράθυρα ανάμεσα στα στελέχη της και εκείνα του ΣΥΡΙΖΑ απέτρεψαν πολλές διαρροές

Η ΔΗΜΑΡ δεν κέρδισε, ο ΣΥΡΙΖΑ όμως ενεπλάκη σε έναν πόλεμο τριβής. Η ΔΗΜΑΡ κρατάει αξιοπρεπή ποσοστά και λειτουργεί ως ανάχωμα στην επέκταση του ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο. Στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, τοΚΚΕ δείχνει να συνέρχεται από τη ζάλη που του προκάλεσαν το αποτέλεσμα και η εβδομάδα θριάμβου του Αλέξη Τσίπρα. Το 4,5% ως 5,5% που έδωσαν οι πρώτες μετεκλογικές δημοσκοπήσεις ήταν ιστορικά χαμηλά από το 1993 και ισοδυναμούσαν με κήρυξη πολέμου για τον Περισσό, που θα δώσει την υπέρ πάντων μάχη σε αυτές τις εκλογές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, και πιθανόν - αυτό θα φανεί από τη σημερινή συνέντευξη της Αλέκας Παπαρήγα- κυρίως κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Το πώς αντιλαμβάνονται αυτές τις εκλογές στο ΚΚΕ, το έδειξε η χθεσινή παρέμβαση του Π. Μεντρέκα στον αέρα του κεντρικού δελτίου του MEGA για να επιτεθεί στον Αλ. Μητρόπουλο του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή μια φράση του τελευταίου, που σε άλλες συνθήκες θα είχε αγνοήσει Το πιο δηλητηριώδες χτύπημα για το ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πάντως από τον Αλέκο Αλαβάνο, που με άλλα λόγια καταλόγισε στο ΣΥΡΙΖΑ ευθέως «ανειλικρίνεια», αυτό που λέει συστηματικά και ο Περισσό,. Το «καταγγελία του μνημονίου σημαίνει έξοδο από το ευρώ, η Αριστερά πρέπει να λέει την αλήθεια» έκανε ζημιά.

Οι όλο και μεγαλύτερες αποστάσεις που παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ από τις προεκλογικές του αναφορές για να προσεγγίσει ψηφοφόρους πέραν της παραδοσιακής αριστεράς τον καθιστούν πάντως ευάλωτο και στις επιθέσεις των αριστεριστών. Την Πέμπτη και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ βγήκε στο ξέφωτο, καταλογίζοντας στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ συνεχή αποδυνάμωση «του κινήματος που έφερε σε αδιέξοδο τα κόμματα του Μνημονίου» και επέκρινε την πρόταση Τσίπρα για επιλογή του Γεράσιμου Αρσένη ως υπηρεσιακού πρωθυπουργού.

«Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δείχνοντας "υπευθυνότητα" και "σύνεση", υποχωρώντας από τις "μη μονομερείς ενέργειες" και τη "διαπραγμάτευση" των όρων του Μνημονίου έως την υπόδειξη του Γ. Αρσένη ως υπηρεσιακού πρωθυπουργού, συνεχώς αδυνατίζει το κίνημα που έφερε σε αδιέξοδο τα κόμματα του Μνημονίου.

Κι επειδή για την Αριστερά δεν υπάρχει κανένας "σκοπός" που να αγιάζει τα "μέσα", φαίνεται ότι ο σκοπός της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ταυτόσημος με τα μέσα που χρησιμοποιεί», αναφέρει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στην Αριστερά θα πέσουν κορμιά…

Θέμης Δαγκλής

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου