Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Οι πολιτικοί που ξεπέρασε το μέλλον


Οι εκλογές της 6ης Μαϊου μπορούν δυνητικά να λειτουργήσουν ως ο πρόλογος της εθνικής εκτόνωσης. Της απαλλαγής των κοινών από ένα πολιτικό προσωπικό ξεπερασμένο και μίζερο. Με ιδέες και αντιλήψεις, ρητορική και θέσεις, αλλά και κυρίως αντιληπτική προσέγγιση της πραγματικότητας και μεθοδολογική στρατηγική, που ξεπεράστηκαν από τις εξελίξεις. Από το νέο που θα έλθει, παρά τη σθεναρή αντίσταση του χθες.

Η συγκρότηση βιώσιμης κυβέρνησης και η στελέχωση του υπουργικού συμβουλίου, είναι φυσικά το κεντρικό ζητούμενο. Μόνο που για να φτάσουμε εκεί, θα πρέπει πρώτα να «διαβάσουμε» το πολιτικό προσωπικό που θα βρεθεί στην επόμενη Βουλή. Και τη (μη) ποιότητά του.
Ο οδυνηρός κατακερματισμός των μεγάλων σχηματισμών εξουσίας, με τη δημιουργία κομμάτων… fast track, τα οποία δεν στηρίζονται σε νέες ιδέες, αλλά σε προσωπικά πείσματα και την ακατανίκητη διάθεση αυτοπροσδιορισμού κάποιων ως «πρόεδροι», ανοίγει παράθυρο ευκαιρίας για να καθίσουν στα έδρανα του Κοινοβουλίου πολλοί από όσους κανείς από εμάς δεν θα εμπιστευόταν για να διαχειριστούν το παραμικρό.
Η ένδεια ανατρεπτικού dna που χαρακτηρίζει τους περισσότερους νέους υποψηφίους, έρχεται να κρύψει πίσω από τη βαριά σκιά της, την ακόμη πιο μελαγχολική διαπίστωση, για τους πολιτικούς του χθες, που παραμένουν… εκεί. Στο χθες. Που ξεπεράστηκαν από το μέλλον, αλλά αδυνατούν να το καταλάβουν, πόσο μάλλον να το αποδεχτούν.
Στην εποχή της διαδραστικής «άνοιξης» του διαδικτύου και των νέων Μέσων, υπάρχουν ακόμη πολλοί λεγόμενοι «κορυφαίοι», που παραμένουν αγκυλωμένοι σε μια ξεπερασμένη προσέγγιση της έννοιας της πολιτικής επικοινωνίας. Συνεχίζουν λοιπόν να στρέφονται στα «παλαιά» ΜΜΕ, θεωρώντας ότι διατηρούν ικανό βαθμό παρεμβατικότητας στην ελληνική κοινωνία, ώστε αυτή η κουραστική συμπόρευση να έχει απτό και θετικά μετρήσιμο αποτέλεσμα για την προώθηση των θέσεών τους.
Φυσικά, τα «παλαιά» ΜΜΕ φθίνουν κάθε στιγμή που περνάει. Και μαζί τους, περνούν στην Ιστορία και οι πολιτικοί που συνεχίζουν να τα εναγκαλίζονται… στοργικά. Η επόμενη Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από στοργή, αλλά από αυτοκάθαρση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου