Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

«Ναυάγιο» στη Διακομματική για τα ντιμπέιτ


 Σε αδιέξοδο κατέληξε η Διακομματική Επιτροπή σε ό,τι αφορά τα ντιμπέιτ. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν τα βρήκαν ούτε στα στοιχειώδη, ρίχνοντας την ευθύνη της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων το ένα κόμμα στο άλλο.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης μετά τη συνεδρίαση, για τη Διακομματική Επιτροπή Εκλογών το θέμα των τηλεοπτικών αναμετρήσεων έληξε και είναι πλέον ευθύνη των κομμάτων να συμφωνήσουν επί αυτού.
Από τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Σαλαγιάννη έγινε γνωστό ότι το κόμμα του επέμεινε στην πρόταση για δύο τηλεμαχίες μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών και δύο τηλεμαχίες μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών. Ο κ. Σαλαγιάννης κατηγόρηση τη ΝΔ ότι «κρύφτηκε» πίσω από τη διαδικασία, για να μην υπάρξει συμφωνία.
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Μουρούτης από την πλευρά του ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ ήθελε διάλογο μεταξύ των δύο αρχηγών, σημειώνοντας ότι «αυτό δεν είναι δημοκρατικό», ενώ αναφερόμενος στα υπόλοιπα κόμματα δήλωσε ότι «ήθελαν διάλογο χωρίς κανόνες», που θα είχε ως αποτέλεσμα μία τηλεοπτική «σούπα», όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Θεωρούμε ότι η συζήτηση και κυρίως η αντιπαράθεση για το debate υποτιμά και προσβάλλει τη νοημοσύνη του λαού», ανέφερε το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του μετά το πέρας της συνεδρίασης. «Αλίμονο για τους εργαζόμενους που περιμένουν το δίλεπτο και την ατάκα ενός πολιτικού αρχηγού για να μάθουν ποιο κόμμα εκφράζει τα συμφέροντά τους», πρόσθεσε.
Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι πρότεινε «αν γίνει ντιμπέιτ να συμμετέχουν όλοι οι αρχηγοί και να απαντούν στην ίδια ερώτηση, για να μη γίνονται οι παράλληλοι μονόλογοι που όλοι λοιδορούν εκ των υστέρων». Ακόμη πρότεινε οι δημοσιογράφοι που θα συμμετέχουν να οριστούν από την ΕΣΗΕΑ
Τη θέση του για οργανωμένο τηλεοπτικό διάλογο μεταξύ όλων των επικεφαλής των κομμάτων επανέλαβε στη Διακομματική ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά λήξη της συνεδρίασης, έβαλε κατά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, επισημαίνοντας πως η στάση τους απέδειξε ότι δεν θέλουν καθόλου διάλογο και επιχειρούν απλά να φορτώσουν την ευθύνη ο ένας στον άλλον.
Ο πολιτικός σχηματισμός ζήτησε επίσης την αποκατάσταση της ισοτιμίας στην παρουσίαση των κομμάτων, υποστηρίζοντας πως σε μερικά ιδιωτικά κανάλια έχει παραβιαστεί βάναυσα σε όφελος του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ακόμη έθεσε ζήτημα της λήψης μέτρων για την άρτια διαδικασία διεξαγωγής των εκλογών καθώς και την ανάγκη διακομματικού ελέγχου της ηλεκτρονικής καταγραφής και συλλογής των εκλογικών αποτελεσμάτων.
Βολές κατά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εξαπέλυσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη: «Οι Έλληνες απαιτούν σήμερα να μάθουν ποιό είναι το σχέδιο του κάθε κόμματος για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Δυστυχώς, οι κύριοι Βενιζέλος και Σαμαράς -αδιόρθωτοι μέχρι την τελευταία στιγμή- αποδεικνύουν ότι δεν παίρνουν το μήνυμα της κοινωνίας, αποφεύγοντας να καταθέσουν τις προτάσεις τους σε έναν οργανωμένο τηλεοπτικό διάλογο. Οι δυο αρχηγοί προτιμούν να τάξουν "λαγούς με πετραχήλια" από την ασφάλεια του εκλογικού μπαλκονιού, παρά να πουν την αλήθεια στον ελληνικό λαό».
Ο Τέρενς Κουίκ εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων ζήτησε «να γίνει το "ντιμπέιτ" και να αποφασίσουν οι δημοσιογράφοι για το χρόνο και τους κανόνες του και όποιος δεν θέλει να συμμετάσχει η θέση του να μείνει κενή».
Ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς πρότεινε να συμφωνήσουν όλα τα υπόλοιπα κόμματα και να πραγματοποιηθεί η τηλεμαχία χωρίς την εκπροσώπηση των δύο μεγάλων κομμάτων, ενώ από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκφράστηκε η διαφωνία για τα ντιμπέιτ και ζητήθηκε ισότιμη αντιμετώπιση και προβολή των κομμάτων.
Ευ. Βενιζέλος: Φοβική συμπεριφορά του Αντ. Σαμαρά

Εντονότατες επικρίσεις κατά του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά διατύπωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, επιρρίπτοντάς του πλήρως την ευθύνη για το αδιέξοδο που έχει προκύψει σχετικά με το θέμα των τηλεμαχιών. Ο κ. Βενιζέλος, χαρακτήρισε πρωτοφανή τη συμπεριφορά της ΝΔ και του κ. Σαμαρά προσωπικά, σημειώνοντας πως για πρώτη φορά στα εκλογικά χρονικά της μεταπολίευσης ο κ. Σαμαράς με προσχηματα και υπεκφυγές εμφανίζεται να αποφεύγει το διαλογο, υπονομεύοντας μια δημοκρατική διαδικασία. Όπως ανέφερε, η συμπεριφορά του προέδρου της ΝΔ δεν είναι αλλαζονική, όπως την είχε χαρακτηρίζει προ ημερών, αλλά φοβική και υπονομεύει τη δημοκρατία.
Γ. Μιχελάκης: Το ΠΑΣΟΚ δεν ήθελε συμφωνία
«Η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στη Διακομματική ήταν προσχηματική. Στόχος του ήταν να μην υπάρξει συμφωνία», δήλωσε λίγο νωρίτερα ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης. «Δυστυχώς, οι διαφορετικές προσεγγίσεις των κομμάτων εμπόδισαν τη δημιουργία ενός κοινά αποδεκτού πλαισίου, που θα επέτρεπε να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Η Νέα Δημοκρατία», πρόσθεσε ο κ. Μιχελάκης, «έθεσε το θέμα της διεξαγωγής ντιμπέιτ στη Διακομματική Επιτροπή, ζητώντας να αναζητηθεί κοινή συμφωνία».
«Έθεσε μία και μόνο προϋπόθεση: Διάλογος ουσίας και όχι παράλληλοι μονόλογοι. Όχι, δηλαδή, σε μια διαδικασία, που όσες φορές κι αν έγινε μέχρι σήμερα, όλοι – πολίτες, πολιτικοί και δημοσιογράφοι – την κατήγγειλαν», συνέχισε. «Ακόμη και την τελευταία στιγμή, εμείς θα συμβάλουμε προκειμένου να βρεθεί, στο πλαίσιο της Διακομματικής, λύση χωρίς αποκλεισμούς, αποδεκτή από όλους», κατέληξε.
Επανερχόμενος λίγο αργότερα, απάντησε στον κ. Βενιζέλο με μία σκληρή δήλωση: «Ο κ. Βενιζέλος, για μια ακόμη φορά, προσπαθεί να κάνει το άσπρο– μαύρο, θέλει μια διαδικασία ξεπερασμένης αντίληψης με αποκλεισμούς κομμάτων και επιχειρεί να προβάλει το αδιέξοδο στη Διακομματική Επιτροπή σαν δική μας προσπάθεια αποφυγής μιας δημόσιας αντιπαράθεσης ... προσπαθεί να καλύψει, με αιτιάσεις κενές περιεχομένου, την ανυπαρξία δικού του προγράμματος και σχεδίου για την έξοδο της χώρας από την κρίση και να μετατρέψει σε μείζον ζήτημα μια διαδικασία παράλληλων μονολόγων, που - όσες φορές και αν έγινε μέχρι σήμερα - όλοι την κατήγγειλαν. Κατανοούμε την αγωνία του να αναζητήσει σωσίβιο στην πολιτική του ανυπαρξία».
Η Επιτροπή συνεδρίασε σήμερα σε διευρυμένη σύνθεση, με τους εκπροσώπους επιπλέον πέντε κομμάτων, πέρα απ' αυτά που εκπροσωπούντο στη Βουλή. Πρόκειται για τα κόμματα:
1. Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας.
2. Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή- ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.- Μέτωπο της αντικαπιταλιστικής, επαναστατικής, κομμουνιστικής Αριστεράς και της Ριζοσπαστικής Οικολογίας.
3. Ένωση Κεντρώων.
4. Οικολόγοι Πράσινοι.
5. Λαϊκός Σύνδεσμος- Χρυσή Αυγή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου