Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Η ισχυρή γυναίκα του facebοok



Η 43χρονη Σέριλ Σάντμπεργκ, η οποία πέρυσι φιγουράριζε στην 5η θέση της λίστας του περιοδικού «Forbes» με τις 100 πιο ισχυρές γυναίκες, μετέτρεψε το facebook στην πιο κερδοφόρα σελίδα κοινωνικής δικτύωσης διεθνώς. Τώρα έχει....


μπροστά της ακόμη μια πρόκληση: την εισαγωγή του στη Γουόλ Στριτ, η οποία θα εκτινάξει την αποτίμηση της εταιρείας αλλά και την – έτσι κι αλλιώς – τεράστια προσωπική της περιουσία. Είναι η γυναίκα που τα τελευταία χρόνια μετέτρεψε το facebook στην πιο κερδοφόρα σελίδα κοινωνικής δικτύωσης διεθνώς και από το 2008, όταν ο ιδρυτής του Μαρκ Ζάκερμπεργκ της ανέθεσε το μάνατζμεντ, οι μηνιαίοι ενεργοί χρήστες του υπερδεκαπλασιάστηκαν: από 70 εκατ., έφθασαν σε 845 εκατ. Τώρα η 43χρονη Σέριλ Σάντμπεργκ, η οποία πέρυσι κατέλαβε την 5η θέση στη λίστα του περιοδικού «Forbes» με τις 100 πιο ισχυρές γυναίκες, έχει μπροστά της μια νέα πρόκληση: τη δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή του facebook στη Γουόλ Στριτ που τοποθετείται στον Μάιο και θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες που έγιναν ποτέ από αμερικανική εταιρεία.

Η κίνηση αυτή αναμένεται να εκτινάξει την αποτίμηση της εταιρείας (εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 75 - 100 δισ. δολάρια) αλλά και την περιουσία τής, ούτως ή άλλως, εκατομμυριούχου Σάντμπεργκ.
Στα τέλη του 2007, φεύγοντας από την Google η μάνατζερ αύξησε κατά πολύ την περιουσία της χάρη στα δικαιώματα μετοχών που πήρε. Τώρα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Γκάρντιαν», «η Σάντμπεργκ έχει στην κατοχή της 3%-4% του facebook και από εκατομμυριούχος πρόκειται να γίνει δισεκατομμυριούχος». Οσο για τον ίδιο τον Ζάκερμπεργκ που κατέχει μερίδιο 28,2% στην εταιρεία, εκτιμάται ότι μετά την εισαγωγή της στη Γουόλ Στριτ θα δει την περιουσία του να αυξάνεται κατά 28 δισ. δολάρια και θα γίνει ο 9ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Επιπλέον, μαζί με τους αρχικούς συνεταίρους του θα συνεχίσει να κατέχει το 57% των μετοχών, κάτι που σημαίνει ότι θα παραμείνει ο απόλυτος κυρίαρχος της εταιρείας και μετά την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο.

Πώς τα κατάφερε. Τι έκανε όμως η φιλόδοξη μάνατζερ στα τέσσερα χρόνια που βρίσκεται πλάι στον 27χρονο Ζάκερμπεργκ; Κατ' αρχάς προσέθεσε επιπλέον εργαλεία στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία επέτρεψαν σε εκατομμύρια χρήστες να γκρουπάρουν τις επαφές τους και να ελέγχουν τα δεδομένα στα οποία έχουν πρόσβαση οι διαδικτυακοί φίλοι τους. Ως αποτέλεσμα, το facebook έγινε πιο ασφαλές αλλά και πιο προσφιλές στους διαφημιζόμενους. Ουσιαστικά έχοντας την ευθύνη για όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του, από τις πωλήσεις και το μάρκετινγκ έως την εμπορική ανάπτυξη και τους ανθρώπινους πόρους, η Σάντμπεργκ κατάφερε μέσα σε μια τριετία να αυξήσει τα διαφημιστικά του έσοδα από 738 εκατ. δολ. το 2009 σε 3,7 δισ. δολάρια το 2011 (+88% έναντι του 2010). Πέρυσι τα καθαρά κέρδη έφτασαν το ένα δισ. δολάρια (+65% έναντι του 2010) και οι μηνιαίοι ενεργοί χρήστες του τα 845 εκατ. (+39%), εκ των οποίων καθημερινά ενεργοί είναι 483 εκατ. Το 83% των εσόδων προέρχεται απευθείας από τη διαφήμιση, 12% είναι έσοδα της Zynga, εταιρείας διαδικτυακών παιχνιδιών που χρησιμοποιεί την πλατφόρμα του facebook και το υπόλοιπο αφορά αγοραπωλησίες ψηφιακών αγαθών, όπως μουσική, ταινίες, παιχνίδια.

Ελαμψε στο Νταβός. Την προηγούμενη εβδομάδα η διευθύντρια λειτουργικών εργασιών της facebook συμμετείχε στο ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός Ελβετίας, ως μια εκ των έξι συμπροέδρων του. Οι άλλοι πέντε ήταν άνδρες. Το «παρών» έδωσαν και άλλες ισχυρές γυναίκες όπως η Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ που έκανε την εναρκτήρια ομιλία και η Κριστίν Λαγκάρντ ως επικεφαλής του ΔΝΤ, αλλά και πάλι, όπως σχολιάζουν τα ξένα μέσα, η Σάντμπεργκ ήταν μια από τις λιγοστές ισχυρές γυναίκες. Η ίδια δεν χάνει ευκαιρία να μιλάει για την ανάγκη μεγαλύτερης συμμετοχής των γυναικών, τόσο στον επιχειρηματικό στίβο όσο και στην πολιτική. «Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια», είπε ενώπιον ακροατηρίου στην Ουάσιγκτον. «Υπάρχουν 190 αρχηγοί κρατών αλλά μόνο 9 από αυτούς είναι γυναίκες. Σωρευτικά σε όλα τα κοινοβούλια του πλανήτη, μόνο το 13% είναι γυναίκες. Και στο επιχειρείν, μόνο 15%-16% είναι το ποσοστό των γυναικών που βρίσκονται στην κορυφή, αριθμοί μάλιστα που από το 2002 χειροτερεύουν αντί να βελτιώνονται».


Σταθμός το Google. Η Σάντμπεργκ γεννήθηκε το 1969 στην Ουάσιγκτον, πήγε σε δημόσιο σχολείο και το 1987 έγινε δεκτή στο Χάρβαρντ, από όπου αποφοίτησε το 1991 με άριστα στα Οικονομικά λαμβάνοντας και το βραβείο John H. Williams, ως η καλύτερη απόφοιτη. Εκεί είχε την τύχη να την εντοπίσει ο καθηγητής Λάρι Σάμερς, που αρχικά την πήρε βοηθό σε έρευνά του για την Παγκόσμια Τράπεζα (η Σάντμπεργκ εργάστηκε ως απεσταλμένη στην Ινδία, σε προγράμματα υγείας για την αντιμετώπιση της λέπρας, του AIDS και της τύφλωσης) και αργότερα, την περίοδο 1996-2001, την προσέλαβε επικεφαλής προσωπικού του όταν επί Κλίντον ανέλαβε υπουργός Οικονομικών.



Η εκτίναξη της καριέρας της ήρθε μετά την πτώση της κυβέρνησης των Δημοκρατικών, όταν αντί να επιλέξει κάποιον μεγάλο τραπεζικό όμιλο, προτίμησε την Google. Παρέμεινε έξι χρόνια και συνέδεσε το όνομά της με τα AdWords, τον νέο καινοτόμο και χαμηλού κόστους τρόπο διαφήμισης που εισήγαγε η ιστοσελίδα. Περί τίνος πρόκειται; Ο διαφημιζόμενος πληρώνει στην Google μόνον αν κάποιοι κάνουν κλικ πάνω στη διαφήμισή του, μια ιδέα που επέτρεψε σε πολλές μικρές επιχειρήσεις ανά τον κόσμο να γίνουν ευρύτερα γνωστές και, φυσικά, αύξησε τα έσοδα του αμερικανικού ομίλου.

Στα τέλη του 2007 και ενώ σκεφτόταν να αναλάβει θέση ανώτερου στελέχους στην Washington Post Company συνάντησε τον Ζάκερμπεργκ, ο οποίος τη θεώρησε ιδανική για τη θέση του διευθυντή λειτουργικών εργασιών της facebook. Τον Μάρτιο του 2008 ανακοινώθηκε και επίσημα η έναρξη της συνεργασίας τους.
Οι γυναικείες τουαλέτες. Η Σάντμπεργκ δεν χάνει ευκαιρία να αναφέρεται στην υποεκπροσώπηση των γυναικών στα ανώτερα κλιμάκια της εξουσίας. Σύμφωνα με την «Γκάρντιαν», σε μια επαγγελματική συνάντηση όταν ήρθε η ώρα για διάλειμμα ρώτησε τον συνομιλητή της πού είναι οι γυναικείες τουαλέτες. Εκείνος δεν ήξερε να την κατευθύνει και εκείνη σχολίασε ότι προφανώς θα είχαν μετακομίσει πρόσφατα στο κτίριο, για να πάρει την απάντηση πως αυτό είχε γίνει εδώ και έναν χρόνο. «Μου λέτε ότι είμαι η πρώτη γυναίκα εδώ και έναν χρόνο που έχει έρθει σε αυτό το γραφείο για να κλείσει μια συμφωνία;» ρώτησε και πήρε την απάντηση: «Ναι, ή μάλλον είστε η μοναδική γυναίκα που ζήτησε να τις χρησιμοποιήσει», εννοώντας ότι οι γυναίκες στην εταιρεία ήταν ελάχιστες ή μάλλον καμία.

ΕΙΠΕ 
Να ζητούν επιτακτικά από τους άνδρες συναδέλφους τους να κάθονται στο ίδιο τραπέζι μαζί τους. Να μην τα παρατούν ποτέ και να φεύγουν μόνο όταν είναι ώρα να φύγουν. Να βλέπουν τον σύζυγό τους ως πραγματικό σύντροφο οι τρεις συμβουλές τής προς τις γυναίκες
ΤΑ ΝΕΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου