Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Economist: Ένα νέο ελληνικό νόμισμα θα προκαλούσε υπερπληθωρισμό

Τις μεγάλες συνέπειες που θα είχε τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη, μία πιθανή έξοδος της χώρας από το ευρώ, τονίζει με άρθρο του ο Economist. Επικαλούμενο έρευνα των γνωστών οικονομολόγων της CITI Willem Buiter και Ebrahim Rahbari, το....
βρετανικό περιοδικό υποστηρίζει ότι «συνεχίζει να ελπίζει πως η Ευρωζώνη θα βρει έναν τρόπο να αποφευχθεί η έξοδος, τελικά. Γιατί διαφορετικά, οι ακούσιες συνέπειες μπορεί να προκαλέσουν δυσάρεστα πράγματα».

 

Η έρευνα των δύο οικονομολόγων της CITI καταλήγει σε δύο συμπεράσματα: «Πρώτον, αυξάνουμε τις εκτιμήσεις μας για την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη τους επόμενους 18 μήνες, από το 25%-30% της προηγούμενης εκτίμησης στο 50%», αναφέρουν οι Buiter και Rahbari. «Δεύτερον, υποστηρίζουμε ότι οι επιπλοκές της ελληνικής εξόδου για τα υπόλοιπα μέλη της ζώνης του ευρώ και τον κόσμο θα ήταν αρνητικές, αλλά μέτριες, καθώς ο φόβος της μετάδοσης από την έξοδο πιθανότατα θα περιοριζόταν από την πολιτική δράση, ιδιαίτερα από την ΕΚΤ», συμπληρώνουν. 

Στη συνέχεια, μάλιστα, η σχετική έρευνα υποστηρίζει ότι το κόστος της ελληνικής εξόδου μειώνεται. «Καθώς θα περνάει ο καιρός η εξισορρόπηση του κινδύνου θα αλλάξει. Από τη στιγμή που μία μεγάλη αναδιάρθρωση του χρέους επιβληθεί στους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, η μοίρα της χώρας θα έχει λιγότερη επίδραση στις άλλες αγορές ομολόγων. Καθώς οι μεταρρυθμίσεις σε Ιταλία και Ισπανία θα βρίσκουν momentum, ο διαχωρισμός ανάμεσα στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες θα γίνει σαφέστερος», αναφέρουν οι ερευνητές. 
Ωστόσο, το βρετανικό περιοδικό υποστηρίζει ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα, τόσο για τη χώρα όσο και για τους υπόλοιπους. «Μία υποτίμηση θα έκανε τις ελληνικές εξαγωγές περισσότερο ανταγωνιστικές, αλλά βραχυπρόθεσμα το χάος της αποχώρησης πιθανότατα να μείωνε ή να εξάλειφε τα οφέλη του φτηνού νομίσματος, στο σημαντικότερο εξαγωγικό τομέα της Ελλάδας, τον τουρισμό», υπογραμμίζει ο Economist. «Το νέο ελληνικό νόμισμα πιθανότατα θα οδηγούταν σε μία υπερθετική μείωση και δεδομένων των δημοσιονομικών δυσκολιών της χώρας, ένας ραγδαίος πληθωρισμός και ίσως υπερπληθωρισμός θα αναδυόταν ως απειλή», συμπληρώνει. 

Όσον αφορά τις συνέπειες για την Ευρωζώνη, το βρετανικό περιοδικό υποστηρίζει ότι «οι ηγέτες της Ευρωζώνης εκτιμούν ότι οι συνέπειες για την Ελλάδα θα είναι κατά πολύ χειρότερες από ότι θα είναι για το ενιαίο νόμισμα». «Ωστόσο, αυτό δεν είναι κάτι σίγουρο», υπογραμμίζει το περιοδικό. «Ένα ερώτημα φαντάζει ιδιαιτέρως μεγάλο: μία έξοδος της Ελλάδας θα έπειθε τις αγορές ότι η χώρα είναι μία ιδιάζουσα περίπτωση ή θα σηματοδοτούσε την αρχή και για υποχωρήσεις άλλων μελών της Ευρωζώνης;», ρωτάει ο Economist, προειδοποιώντας ότι οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερες από ότι πιστεύεται. 


24h NewsRoom / fonaklas

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου