Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Κατάργηση φοροαπαλλαγών αλλαγές στο ΦΠΑ στα ακίνητα και σε όλη την φορολογία.



Σχεδιάζεται να ενσωματωθεί ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (αφορολόγητο όριο 200.000 ευρώ) στο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Κτισμάτων 
Νέα φορολογική καταιγίδα στα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων, με κατάργηση φοροαπαλλαγών και αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ, προμηνύεται μέσω του νέου Μνημονίου.

Στο κείμενο στο οποίο κλήθηκαν να συμφωνήσουν τα κόμματα αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2012 να έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες για τη νέα φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία αναμένεται να στηριχθεί στη «σκληρή» συνταγή που προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι φορολογικές αλλαγές για τις οποίες δεσμεύονται η σημερινή κυβέρνηση Παπαδήμου και οι πολιτικοί αρχηγοί θα βασιστούν σε πέντε άξονες:

1. Κατάργηση φορολογικών απαλλαγών και «προνομιακών» φορολογικών καθεστώτων. Το νέο «μαχαίρι» στις φοροαπαλλαγές θα φέρει νέες σημαντικές φορο-επιβαρύνσεις και θα πλήξει τα νοικοκυριά, αφού σχεδιάζεται:

Περικοπή ή και πλήρη κατάργηση των εκπτώσεων από το φόρο εισοδήματος του 10% των δαπανών για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια, δίδακτρα, ασφάλιστρα, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ασφαλιστικές εισφορές, δωρεές και χορηγίες χρηματικών ποσών.

«Ψαλίδισμα» των φορολογικών απαλλαγών που ισχύουν για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, για κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές περιουσιακών στοιχείων, καθώς επίσης για πολύτεκνους, τρίτεκνους και ανάπηρους.

Κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου.

2. Απλοποίηση του ΦΠΑ και της δομής των φορολογικών συντελεστών επί της ιδιοκτησίας. Η απλοποίηση του ΦΠΑ παραπέμπει στην καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ. Το τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ έχει εισηγηθεί την κατάργηση του χαμηλού και του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ που επιβάλλεται σήμερα στα περισσότερα είδη πρώτης ανάγκης και την εφαρμογή ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 19% ή 21%. Η υιοθέτηση του μέτρου αυτού σημαίνει ότι θα αυξηθεί ο ΦΠΑ για τα φάρμακα, για όλα τα είδη διατροφής, τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, την ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη και τις επισκευές παλαιών ακινήτων. Ειδικά στα νησιά του Αιγαίου, ο συνδυασμός της κατάργησης των μειωμένων αυτών συντελεστών και της εφαρμογής ενός ενιαίου συντελεστή 19% ή 21% θα σημάνει την αύξηση του ΦΠΑ σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες.

Ακίνητη περιουσία
Η απλοποίηση των φόρων στην ακίνητη περιουσία σημαίνει ότι προωθείται η ενοποίηση των φορολογικών επιβαρύνσεων στην κατοχή ακινήτων. Σχεδιάζεται να ενσωματωθεί ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας, που σήμερα έχει αφορολόγητο όριο 200.000 ευρώ, στο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Κτισμάτων, που δεν προβλέπει αφορολόγητο όριο και εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ. Η αλλαγή αυτή, πάντως, θα ισχύσει πιθανότατα από το 2013, καθώς μέχρι το τέλος του 2012 θα εξακολουθούν να ισχύουν ταυτόχρονα και ο ΦΑΠ και το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Κτισμάτων.

3. Απλοποίηση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ στο πόρισμά τους για το φορολογικό σύστημα έχουν εισηγηθεί:

Κατάργηση του βασικού αφορολογήτου ορίου εισοδήματος, το οποίο έχει πέσει ήδη στις 5.000 ευρώ και αντικατάστασή του με μείωση φόρου, που, όμως, δεν θα μπορεί να υπολογιστεί ως επιστροφή φόρου.

Απλοποίηση της φορολογικής κλίμακας με μείωση του αριθμού των φορολογικών κλιμακίων.

Περιορισμό στα ποσοστά των αποσβέσεων και στις εκπτώσεις δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα των εταιρειών.

Απλούστευση του προσδιορισμού των φορολογητέων κερδών των τραπεζών.

Κατάργηση της φοροαπαλλαγής των τόκων των ομολόγων για τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Αντικατάσταση των υφιστάμενων φορολογικών κινήτρων με φοροαπαλλαγή για την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων.

4. Ενιαία φορολογική αντιμετώπιση του ατομικού εισοδήματος από το κεφάλαιο, δηλαδή εξομοίωση των φορολογικών επιβαρύνσεων που επιβάλλονται στα ατομικά εισοδήματα από την εκμετάλλευση ακινήτων και στα εισοδήματα από κινητές αξίες (τόκους καταθέσεων, ομολόγων κ.λπ.).

5. Ακύρωση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και αντικατάστασή του με απλούστερη νομοθεσία.

Αλλαγές στο φορολογικό μηχανισμό

Αξιολόγηση και πρόσληψη 1.000 φορο-ελεγκτών για τη δημιουργία νέου σώματος 2.000 ελεγκτών.
Αντικατάσταση των διευθυντών που έχουν μικρότερη απόδοση από αυτή των στόχων τους.
Σύσταση υπηρεσιών εσωτερικών υποθέσεων.
Κλείσιμο διακοσίων εφοριών έως το Δεκέμβριο.
Πληρωμή φόρων υποχρεωτικά στις τράπεζες.
Διορισμός επικεφαλής για τα έσοδα.
Πλήρης ενοποίηση των εισπράξεων από φόρους και εισφορές.

Πηγή Ημερησία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου