Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Τι κάνει σήμερα ο Νίκος Φώσκολος;

Ο Νίκος Φώσκολος στη δεκαετία του ΄70 ξεσήκωνε την Ελλάδα σπάζοντας ρεκόρ τηλεθέασης, όπως το 92%, με τις δραματικές ιστορίες της σειράς «Άγνωστος πόλεμος» και τη δεκαετία του ΄90 κατακτούσε μία θέση στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες με τα 3.457 επεισόδια της «Λάμψης».
 

Πώς όμως άρχισε την καριέρα του; Από νεαρά ηλικία υπήρξε δημοσιογράφος, συγγραφέας, μυθιστοριογράφος, σεναριογράφος, σκηνοθέτης του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Ως δημοσιογράφος εργάστηκε (στη δεκαετία 1950 – 1960) στις εφημερίδες «Εμπρός» και «Ανεξάρτητος Τύπος».

Του άρεσε να γράφει αστυνομικά μυθιστορήματα. Ολόκληρη τη ζωή του έγραφε και έσκιζε χειρόγραφα, έπλαθε ιστορίες και τις μοιραζόταν με τον κόσμο μέσα από το ραδιόφωνο, το σινεμά και την τηλεόραση. Από τα 17 του μέχρι σήμερα. Γι’ αυτό και δεν τελείωσε ποτέ τις πολιτικές επιστήμες που σπούδαζε στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Τον είχε συνεπάρει το γράψιμο. Έτσι το πρώτο του ραδιοφωνικό σήριαλ «Αστυνομικές ιστορίες του Νίκου Φώσκολου» άφησε εποχή στο ραδιόφωνο. 

Στη δεκαετία του ΄60 άρχισε ως θεατρικός συγγραφέας και κριτικός συγγράφοντας περισσότερα από 10 θεατρικά έργα καθώς επίσης και πολλά ραδιοφωνικά. Στη συνέχεια μετακινήθηκε στον κινηματογράφο, όπου και σεναριογράφησε περισσότερες από 70 ταινίες. 

Το 1971 ασχολήθηκε με την τηλεόραση με τη σειρά «Άγνωστος πόλεμος» που έσπασε ρεκόρ τηλεθέασης με το 92%. Όταν άρχισε να εμφανίζεται η ιδιωτική τηλεόραση, συνέγραψε τη «Λάμψη», η προβολή της οποίας κράτησε περισσότερα από 10 χρόνια και την «Καλημέρα Ζωή» που διήρκησε μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Ο Νίκος Φώσκολος έχει υπάρξει τακτικό μέλος της Ένωσης Συντακτών Αθηναϊκού Τύπου καθώς και της εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων. Έχει λάβει τρία βραβεία καθώς και ένα κρατικό βραβείο σεναρίου για την ταινία «Κοντσέρτο για πολυβόλα» (1968). Από τις ταινίες του έχουν βραβευθεί και οι «Αδίστακτοι», ο «Πυρετός στην άσφαλτο», και η «Κοινωνία ώρα μηδέν». Η ταινία «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» του Βασίλη Γεωργιάδη, της οποίας έγραψε το σενάριο, προτάθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών για Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας (1965). 

Στα 84 του χρόνια όμως ο Νίκος Φώσκολος βρίσκεται αντιμέτωπος με τον δικό του προσωπικό… πόλεμο. Αντιμετωπίζει, όπως λέει στο newsbeast.gr, προβλήματα με το γαστρεντερικό του σύστημα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, δεν βγαίνει από το σπίτι του καθώς δεν αντέχει να περπατά για ώρα. Βγαίνει έξω από το σπίτι του μόνο τα βράδια. Δεν αντέχει τον ήλιο. 

«Μετακινούμαι εγώ από το σπίτι; Βγαίνω μόνο τα βράδια για να κάνω μικρές βόλτες;. δεν έχω αντοχή. Δεν αντέχουν τα πόδια μου. Κι αν περπατήσω για πολύ ώρα, θα κουραστώ. Έτσι, κάνω μερικά βήματα μόνο κι αυτά το βράδυ που έχει δροσιά. Τη ζέστη δεν την αντέχω», λέει χαρακτηριστικά. 

Τη μέρα του ο Νίκος Φώσκολος την περνά διαβάζοντας εφημερίδες και αστυνομικά μυθιστορήματα. Άλλωστε, στη συγγραφή αυτών είχε ειδικευτεί κι εκείνος κι αυτά του αρέσει να διαβάζει ακόμη και σήμερα. Δεν τα αποχωρίζεται ποτέ, όπως λέει. Μόνο που δεν πρόκειται να ξαναγράψει κάποιο, όπως αναφέρει. Και λέει ότι είναι ένας άνθρωπος που δούλεψε πάρα πολύ και σκληρά και έχει κάνει πράγματα που έχουν μείνει στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης και του κινηματογράφου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου