Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Το γκέτο των Γιατρών πολιορκεί τις ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ εδώ και 40 χρόνια!

Σε λίγες μέρες κατατίθεται προς ψήφιση στην βουλή το σν για τις επαγγελματικές ειδικότητες στο τομέα Υγείας. Την μέχρι τώρα διαμόρφωσή του μπορείτε να την δείτε στο:http://www.ygeianet.gr/box/cal/27715.pdf .

Στο εν λόγω προσχέδιο διαιωνίζονται δυο κύρια επιστημονικά/εκπαιδευτικά/επαγγελματικά ατοπήματα που συναντώνται μοναδικά στην χώρα μας: 

α) Δεν υπάρχει ουδεμία πρόβλεψη ειδικότητας εκτός γιατρών. Το θέμα της Βιοχημείας "περιμένει" εδώ και 40 χρόνια την αναγνώρισή της ειδικότητας, όταν Βιοχημικά εργαστήρια ακόμη και αν "τοποθετήθηκε" Μικροβιολόγος διευθυντής, το 100% του προσωπικού τους είναι βιοχημικοί. Είναι γνωστό εξάλλου ότι σφοι Βιολόγοι και Χημικοί είναι διευθυντές μεγάλων δημόσιων νοσοκομείων(Παίδων, ΚΑΤ, Αγ. Σάββας). Ακόμη και στην νέα "ιατρική" ειδικότητα της Γενετικής που αξιώθηκε μετά από 30 χρόνια να προτείνει η Επιτροπή "εκπαίδευσης" του ΚΕΣΥ, ο αριθμός των συναδέλφων γιατρών που ασχολούνται στην παροχή υπηρεσιών υγείας δεν ξεπερνά τους 10 (συμπεριλαμβάνουμε και όσους σχετίζονται αξιοποιώντας την εργασία Βιολόγων!) τηρούν την ακραία πρακτική να εξαιρούν τους Βιοεπιστήμονες! 
β) Συντηρείται στο σχέδιο η Πολυειδικότητα της Βιοπαθολογίας όπου κατά παγκόσμια πρωτοτυπία: σε 5 χρόνια οι ειδικευόμενοι αποκτούν 4 ειδικότητες (!!!) όταν πρόσφατα ΚΑΙ στην Ελληνική νομοθεσία οι εκπαιδευτικές προϋποθέσεις δεν τηρούνται.

Σε μια εποχή που η εξέλιξη των Βιοεπιστημών και της Τεχνολογίας είναι ο βασικός επιστημονικός βατήρας της Υγείας, με τους Βιοεπιστήμονες εκτός του βασικού τους ρόλου στην έρευνα, να έχουν βασικό ρόλο σε τομείς αιχμής της παροχής υπηρεσιών υγείας, η Ελλάδα επιμένει αναχρονιστικά! 
Να ελπίζουμε ότι οι συνθήκες ακραίας ύφεσης και δηλώσεων περί "ανοίγματος επαγγελμάτων" που ζούμε θα αποτρέψουν την συντήρηση της κερδοσκοπίας συντεχνιών (της τάξης του 9000%) και την διαρκή θυσία του θεσμικού και ποιοτικού εκσυγχρονισμού της υγείας και του εξειδικευμένου επιστημονικού της δυναμικού; Η θα λειτουργήσει η ομερτά που ισχύει πιστά εδώ και 40 χρόνια μεταξύ όλων των "προοδευτικών" και συντηρητικών κομμάτων,"επιστημονικών" φορέων και ΜΜΕ: 

Ως ΠΕΒ υποβάλλουμε το εν λόγω έγγραφο και θα ζητήσουμε να παρέμβουμε στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, έχοντας προτείνει στους προέδρους των τμημάτων Βιοεπιστημών να (ξανά-)παρέμβουν για το ίδιο θέμα. Σας γνωρίζουμε ότι εκτός της επιστολής των διευθυντών 9 Διαγνωστικών Εργαστηρίων (βλ www.pev.gr) και των συνάδελφων Βιολόγων από το ΔΕΠ Ιατρικής, σχετική επιστολή θα αποστείλει και η Εταιρεία Κλινικής Χημείας (φορέας των Χημικών και Βιολόγων). Πιστεύουμε ότι η οιαδήποτε γνωστοποίηση των προβλημάτων αυτών -λόγω ...εποχής ίσως- θα έχει την συμβολή της στο θεμιτό αποτέλεσμα.

Το ΔΣ της ΠΕΒ



http://www.biologiaonline.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου